POVIJEST BRAILLEOVA PISMA Dodir koji otvara svijet riječi

Brailleovo pismo ne predstavlja samo sustav pisanja za slijepe; ono je simbol nevjerojatne ljudske izdržljivosti i želje za obrazovanjem. Ova inovacija transformirala je živote mnogih, omogućavajući im da dožive ljepotu pisane riječi kroz dodir

Brailleovo pismo.

 

Brailleovo pismo, taktilni sustav pisanja i čitanja za slijepe i slabovidne, predstavlja nevjerojatno važan korak prema inkluziji i pristupu obrazovanju za osobe s oštećenjem vida. Njegova povijest ima duboke korijene, a razvoj Brailleova pisma predstavlja izuzetan je primjer inovacije i odlučnosti pojedinca da premosti izazove koje postavlja gubitak vida.

Louis Braille

Priča započinje u 19. stoljeću u Francuskoj, s mladim Louisom Brailleom, rođenim 1809. godine. Louis je postao slijep kao dijete nakon nesreće u radionici svog oca, kožara. No, unatoč svom invaliditetu, Louis je pokazao nevjerojatnu radoznalost i volju za učenjem.

Tactile Writing System

Godine 1821., kao dvanaestogodišnjak, Louis je došao u dodir s dotad postojećim sustavom taktilnog pisanja poznatim kao 'Night Writing'. Razvijen od strane Charlesa Barbiera, ovaj sustav omogućavao je vojnicima da komuniciraju noću bez upotrebe svjetlosti. Međutim, 'Night Writing' nije bio praktičan za upotrebu u svakodnevnom životu.

Razvoj Brailleova pisma

Odlučan unaprijediti sustav, Louis Braille je, u samo 15 godina, stvorio svoj vlastiti sustav pisanja temeljen na osjećaju dodira. Inspiriran 'Night Writingom', Brailleov sustav se sastoji od šest točkica poredanih u dvije kolone, svaka kolona s tri točke. Ovaj genijalni dizajn omogućuje 63 različite kombinacije, uključujući i praznu kombinaciju, što je omogućilo predstavljanje slova, brojeva i matematičkih simbola.

Prihvaćanje u Institutu za slijepe

Godine 1824., Brailleov sustav je službeno prihvaćen u Institutu za slijepe u Parizu, gdje je Louis Braille bio učitelj. Unatoč nekim početnim otporima, Brailleovo pismo brzo je pokazalo svoju snagu u obrazovanju slijepih. Omogućavalo je pristup čitanju i pisanju na način koji je bio brz, učinkovit i intuitivan.

Širenje utjecaja Brailleova pisma

Unatoč tome što je prvo prihvaćeno u Francuskoj, Brailleovo pismo je postalo međunarodni standard za pismenost među slijepima. Uspješno se proširilo diljem svijeta, prilagođavajući se raznim jezicima i kulturama. Postalo je ključnim alatom za obrazovanje slijepih osoba, pružajući im pristup književnosti, znanju i društvenoj inkluziji.

Suvremene inovacije

Danas, uz razvoj tehnologije, Brailleovo pismo i dalje ostaje relevantno. Moderni uređaji za slijepe često koriste Brailleovu tehniku, a elektronički uređaji s Brailleovim prikazima osiguravaju digitalnu integraciju. No, unatoč tehnološkom napretku, Brailleovo pismo ostaje esencijalnim dijelom obrazovanja i kulturne baštine slijepih osoba.

 

In Portal

 

Povezane vijesti