EVOLUCIJA INVALIDSKIH KOLICA Putovanje kroz povijest

Najranije poznato pomagalo slično invalidskim kolicima pronađeno je u ruševinama kineskog grada Zhongdu, koji potječe iz 6. stoljeća. Ovo primitivno pomagalo sastojalo se od drvenog okvira sa sjedalom postavljenim na kotač

Stara invalidska kolica, ilustracija.

 

Invalidska kolica, izvanredan izum koji je transformirao živote milijuna ljudi s teškoćama u kretanju, imaju bogatu i raznoliku povijest koja traje stoljećima. Od skromnih početaka do današnjih naprednih dizajna, invalidska kolica značajno su se razvila, odražavajući napredak društva u razumijevanju i prilagodbi potrebama osoba s invaliditetom.

Drevni počeci: rođenje pomagala za kretanje

Pojam pomagala za kretanje datira iz drevnih vremena. Najranije poznato pomagalo slično invalidskim kolicima pronađeno je u ruševinama kineskog grada Zhongdu, koji potječe iz 6. stoljeća. Ovo primitivno pomagalo sastojalo se od drvenog okvira sa sjedalom postavljenim na kotač. Iako je služilo svrsi pomoći osobama s teškoćama u kretanju, daleko je od udobnih i učinkovitih invalidskih kolica kakva poznajemo danas.

Renesansa invalidskih kolica: od 16. do 18. stoljeća

Tijekom renesansnog razdoblja, izumitelji i inženjeri počeli su istraživati načine poboljšanja pomagala za kretanje. Jedan značajan izum bio je ‘stolac za osobe s invaliditetom’, razvijen u 16. stoljeću. Ovaj uređaj sadržavao je kotačiće i ručke, omogućujući pratitelju da gura korisnika. Međutim, ova rana pomagala koristila su se uglavnom za starije osobe i ozlijeđene vojnike, a ne za osobe s trajnim invaliditetom.

U 18. stoljeću, John Dawson, britanski izumitelj, stvorio je invalidska kolica s velikim stražnjim kotačima i manjim prednjim kotačem radi bolje pokretljivosti. Ovaj dizajn postavio je temelje budućim inovacijama u tehnologiji invalidskih kolica.

Napredak u 19. stoljeću

19. stoljeće označilo je značajan napredak u dizajnu invalidskih kolica i njihovoj dostupnosti. Inovatori poput Georgea Jenningsa predstavili su preklopna invalidska kolica, olakšavajući korisnicima prijenos i pohranu svojih pomagala za kretanje. Ova preklopna kolica posebno su pomogla vojnicima ranjenima tijekom sukoba.

Osim toga, napredak u materijalima i procesima proizvodnje omogućio je udobnija i trajnija invalidska kolica. Čelični okviri zamijenili su drvo, pružajući veću stabilnost i podršku.

Revolucija invalidskih kolica: 20. stoljeće

20. stoljeće donijelo je revoluciju u tehnologiji invalidskih kolica. Godine 1932., Harry Jennings, inženjer strojarstva, razvio je prva lagana, preklopna invalidska kolica s okvirom od čelika. Ovaj dizajn postavio je standard za moderna invalidska kolica, čineći ih praktičnijima i dostupnijima.

Tijekom Drugog svjetskog rata, potražnja za invalidskim kolicima porasla je zbog sve većeg broja veterana s teškoćama u kretanju. To je dovelo do daljnjih inovacija, uključujući upotrebu okvira od lakih legura aluminija i poboljšane ergonomije.

U 1960-ima su invalidska kolica doživjela još jedan značajan napredak razvojem prvih električnih invalidskih kolica. Ova inovacija značajno je povećala neovisnost korisnika s ograničenom snagom gornjeg dijela tijela.

Suvremena invalidska kolica

Danas su invalidska kolica prešla dug put od svojih primitivnih početaka. Sada se dizajniraju s fokusom na udobnost korisnika, prilagodbu i inkluzivnost. Moderna invalidska kolica uključuju napredne materijale, ergonomska sjedala i posebne opcije poput podesivih naslona za noge.

Osim toga, koncept univerzalnog dizajna doveo je do pristupačnih zgrada, prijevoza i javnih prostora za invalidska kolica, poboljšavajući ukupnu kvalitetu života osoba s invaliditetom.

U posljednjih nekoliko godina, napredne tehnologije poput robotike i umjetne inteligencije integrirane su u neka invalidska kolica, pružajući korisnicima poboljšanu pokretljivost i autonomiju. Ovakav razvoj nastavlja oblikovati budućnost dizajna i dostupnosti invalidskih kolica.

 

In Portal

 

Povezane vijesti