ŠOKANTNA POVIJEST Kako su osobe s invaliditetom u Britaniji bile izložene okrutnosti nadležnih institucija

Što je sa skrivenim životima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj? Toliko se toga može prepisati iz ovog filma da se čovjeku zgrči želudac. Samo nema nikoga tko bi takav film i snimio

Cerrie Burnell
Cerrie Burnell

Više od stoljeća jedna skupina ljudi u Britaniji bila je isključena iz društva, uskraćena su im osnovna ljudska prava te su bili tretirani sa strahom i predrasudama.

Ove bolne činjenice u svom dirljivom filmu otkriva spisateljica, glumica i voditeljica Cerrie Burnell. Njezin film 'Silenced' (Ušutkani) šokantna je priča o tome kako su se osobe s invaliditetom borile - i izborile svoju slobodu.

Cerrie je rođena bez donjeg dijela desne ruke. Kao voditeljica na jednom dječjem TV kanalu bila je zapanjena saznanjem da neki gledatelji misle da će njezin izgled uplašiti njihovu djecu. U svom je filmu željela otkriti otkud ti stavovi prema osobama s invaliditetom i zašto su prisutni i danas.

'Ušutkani' svojevrsna su dokumentaristička šetnja kroz noviju britansku povijest u kojoj doznajemo kako su se moderni stavovi prema osobama s invaliditetom prvi put formirali u radnim kućama viktorijanske Britanije. Uz sve ostalo, film otkriva izvorne zapise o institucijama stvorenim da odvoje osobe s invaliditetom od ostatka društva i spriječi ih da imaju djecu. Film prati i skrivene živote onih koji su cijeloga života zatvoreni u 'odgovarajućim ustanovama'.

Cerrie Burnell čula je zapanjujuće priče o slomljenim srcima i okrutnosti institucija koje su zapravo trebale brinuti o dobrobiti OSI populacije. Ali pritom je upoznala i neke pionire koji su svojim djelovanjem zauvijek promijenili živote osoba s invaliditetom.

Jedan od njih bio je i John Evans koji se - u ono doba nezamislivo - na vlastitu inicijativu iz tzv. organiziranog stanovanja preselio u vlastitu kuću. A tek hrabra Alia Hassan koja je zaustavila promet na ulicama Londona u sklopu kampanje da se osobama s invaliditetom omogući nesmetan ulazak u autobus. Kampanja je izazvala veliki interes javnosti i osobe s invaliditetom od tada su sasvim uobičajeni putnici u londonskim autobusima.

Naposljetku, Cerrie Burnell otkriva da, iako se do danas mnogo toga promijenilo za osobe s invaliditetom u Britaniji, bitka još nije dobivena. 'Silenced' je priča o golemoj društvenoj promjeni za koju mnogi od nas još uvijek ne znaju, ispričana kroz skrivene živote osoba s invaliditetom.

Što je sa skrivenim životima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj? Toliko se toga može prepisati iz ovog filma da se čovjeku zgrči želudac. Samo nema nikoga tko bi takav film i snimio…

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti