MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ODRASTA Ustanova URIHO predstavila proizvode na Brailleovom pismu

Naše vrijedne zaposlenice sašile su više od 245 metara ‘patchworka’ od komadića tekstila koji otpadne prilikom krojenja koji sada služe kao dekori panela konferencije. Upravo ti patchwork dekori primjer su održivog razvoja i smanjenja tekstilnog otpada, kaže Irena Rački, glavna dizajnerica ustanove URIHO

Konferencija 'Odrast', URIHO

 

Međunarodna konferencija pod nazivom ‘Planet, ljudi, briga: to se zove odrast’, deveta po redu, održava se do 2. rujna u Zagrebu na nekoliko lokacija, dakle u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom velesajmu i Centru mladih Ribnjak.

Za neupućene, riječ je o konferenciji koja promovira ideju da neograničen ekonomski rast više nije moguć i kako je globalno gospodarstvo potrebno hitno vratiti u granice ekoloških ograničenja. Jedna od organizacija i ustanova koje su se predstavile na konferenciji bila je i naša najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom - URIHO. IMG_8958.JPG IMG_8957.JPG IMG_8956.JPG IMG_8954.JPG IMG_8953.JPG IMG_8952.JPG IMG_8951 IMG_6651 IMG_6650.JPG IMG_6649.JPG IMG_6645

Ova je ustanova nedavno kreirala uistinu jedinstven suvenirski program na hrvatskom tržištu, a riječ je o ruksacima, torbama i majicama sa otisnutim, uvećanim taktilnim Brailleovim pismom. Želja ustanove je senzibilizirati širu javnost za način čitanja osoba oštećenog vida. Usto proizvode pakiraju u biorazgradive eko vrećice čime su pokazali svoju brigu o okolišu.

- Naše vrijedne zaposlenice sašile su više od 245 metara ‘patchworka’ od komadića tekstila koji otpadne prilikom krojenja koji sada služe kao dekori panela konferencije. Upravo ti patchwork dekori primjer su održivog razvoja i smanjenja tekstilnog otpada. Želja nam je i dalje dizajnirati inkluzivne i održive proizvode koji će imati puno duži životni vijek od trendovskih modela te biti svima pristupačni, bez obzira na spol, dob ili invaliditet - kaže Irena Rački, glavna dizajnerica ustanove URIHO.

Kako to pojašnjavaju organizatori konferencije, Odrast (degrowth) sve je popularniji pokret koji nadilazi akademske okvire i širi se kao praksa kako se svijet suočava sa sve težim i sve vidljivijim posljedicama klimatskih promjena.

Odrast se temelji na pretpostavci da su perpetuirani industrijski razvoj i potreba za trajnim rastom ekonomije nepovratno narušili Zemljine ekosustave te da je daljnji ekonomski rast u razvijenim zemljama neodrživ za planet. Stoga odrast poziva na napuštanje ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja.

Umjesto neograničenog rasta, potrebno nam je promišljanje novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje koji će svima osigurati dobar život u granicama ekološke održivosti Zemlje.

Konferencija u Zagrebu okuplja više stotina znanstvenika/ica, istraživač(ic)a, activist(ic)a i političara/ki koji se bave pitanjem odrasta.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti