SIR LUDWIG GUTTMANN Pionir rehabilitacije i osnivač Paraolimpijskih igara

Sir Ludwig Guttmann, njemački neurokirurg židovskog podrijetla, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu medicinskih znanosti i sporta. Rođen je 3. srpnja 1899. godine u Tostedtu u Njemačkoj, a postao je priznat kao pionir rehabilitacije i osnivač Paraolimpijskih igara

Australski paraolimpijac Tony South prima zlatnu medalju za streličarstvo na ljetnim Paraolimpijskim igrama u Tel Avivu 1968. od utemeljitelja paraolimpijskog pokreta Ludwiga Guttmanna.

 

Guttmann je studirao medicinu na sveučilištu u Kölnu i pridružio se neurokirurškom odjelu u Breslauu (danas Wroclaw, Poljska). Njegov izuzetan rad u liječenju ozljeda kralježnice stekao mu je reputaciju stručnjaka u tom području. Tijekom Drugog svjetskog rata radio je u Stoke Mandeville bolnici u Velikoj Britaniji, gdje su bili smješteni mnogi vojnici s ozljedama kralježnice.

Guttmannov najvažniji doprinos medicini bio je razvoj ganzfeld-terapije, koja se koristi za liječenje bolesnika s neurološkim bolestima. Također je radio na razvoju operativnih tehnika za liječenje ozljeda kralježnice i uveo niz inovacija u rehabilitaciju pacijenata s takvim ozljedama.

Njegova najpoznatija postignuća vezana su uz Stoke Mandeville bolnicu, gdje je 1944. godine organizirao prve sportske igre za vojnike s invaliditetom. Ova sportska natjecanja služila su kao motivacija i terapija za pacijente i postala su preteča modernih Paraolimpijskih igara. Prve igre, poznate kao Stoke Mandeville Games, održane su 29. srpnja 1948. godine i okupile su 16 natjecatelja s invaliditetom.

Ovo je bio revolucionaran trenutak za osobe s ozljedama kralježnice i invaliditetom općenito. Guttmann je vjerovao da sport može igrati ključnu ulogu u rehabilitaciji i reintegraciji osoba s invaliditetom u društvo. Njegova predanost tom cilju dovela je do stvaranja Paraolimpijskih igara, koje su prvi put održane u Rimu u Italiji, 1960. godine, kao paralelni događaj Olimpijskim igrama.

Iz godine u godinu, Paraolimpijske igre su rasle i postale su međunarodno priznat sportski događaj. Sudionici su se natjecali u raznim sportovima, od atletike do plivanja, prikazujući nevjerojatnu snagu, izdržljivost i sportski duh. Igre su postale prilika za osobe s invaliditetom da pokažu svoje sportske talente i postignuća, dok su istovremeno promicale svijest o izazovima s kojima se suočavaju.

Guttmann je bio strastveni zagovornik prava osoba s invaliditetom i zalagao se za poboljšanje njihove kvalitete života. Njegovo naslijeđe živi kroz Paraolimpijske igre i kontinuirano unapređenje podrške osobama s invaliditetom diljem svijeta. Za svoj izniman doprinos medicini i sportu, Guttmann je 1966. godine proglašen vitezom (Sir) i postao poznat kao Sir Ludwig Guttmann.

Nažalost, Sir Ludwig Guttmann preminuo je 18. ožujka 1980. godine, ali njegovo naslijeđe nastavlja inspirirati generacije te podsjeća sve nas na važnost inkluzivnosti, sportskog duha i ljudske snage.

 

Fotografija: Australski paraolimpijski odbor

In Portal

 

Povezane vijesti