TOMMY JESSOP Predstavljamo prvog Jamesa Bonda kojeg će utjeloviti glumac s Down sindromom

Tommy je već dokazao svoj glumački talent u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ne samo da je bio prvi profesionalni glumac s Downovim sindromom koji je je uvjerljivo utjelovio Hamleta, nego se iskazao i u akcijskim scenama

Tommy Jessop

 

Bio je utopljen, ubijen strujom, otet i bačen s planine, sve to kao glumac koji je, uz ostalo, tumačio i lik Terryja Boylea u petoj i šestoj epizodi BBC-jeve hit serije ‘Line of Duty’. Ali taj ga glumački angažman, iako zapažen i hvaljen, nije doveo do većih uloga.

Međutim, Tommy Jessop ne priznaje činjenicu da je glumačka profesija puna odbijanja, on je glumac koji ima Downov sindrom i upravo je snimio dokumentarac ‘Tommy Jessop Goes to Hollywood’ u kojemu je objavio da bi želio biti sljedeći James Bond.

U nekom drugom svijetu, lijepom i uljuđenom, Tommy bi možda i imao šanse da uspije u Hollywoodu jer Tommy je već dokazao svoj glumački talent u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ne samo da je bio prvi profesionalni glumac s Downovim sindromom koji je je uvjerljivo utjelovio Hamleta, nego se iskazao i u akcijskim scenama.

Hoće li dobiti odbijenicu za ulogu slavnog tajnog agenta samo zato što ima Downov sindrom ili naprosto stoga što je gluma nestalan zanat. Tommy je, kako je rečeni dokumentarac jasno pokazao, već prevladao daleko veće prepreke. Suočen s predrasudama i slabostima filmske industrije, jednostavno je poslušao savjet svog agenta i otišao i stvorio ulogu za sebe. ‘I am Bond, James Bond’, u svom je dokumentarcu preformulirao u ‘I am Jessop, Tommy Jessop’. Već je samim tim kreirao jedinstvenu ulogu u svojoj karijeri. Igrao je Jessopa koji sanja postati Bond.

Dokumentarac je snimio sa svojim bratom, uspješnim filmskim redateljem Willom Jessopom koji nikada nije podržavao Tommyjeve glumačke napore. No, svejedno su zajedno su osmislili premisu filma: Tommy je superjunak čiji je neprijatelj zli znanstvenik koji želi zagorčati život ljudima s Downovim sindromom.

Napravili su oglednu scenu, razgovarali s nekim glumcima koji bi mogli pomoći u realizaciji projekta, a po završetku snimanja dogovorili sastanak s jednim holivudskim producentom.

Zatim su otišli u Hollywood vidjeti događaju li se čuda i u filmskim bajkama, može li James Bond biti agent s Downom i kao takav spašavati svijet i osvajati žene. Holivudski je producent pokazao interes za njihov scenarij, ali u filmskom smislu to znači vrlo malo.

Teško da će Tommy dobiti priliku da igra Jamesa Bonda. Nije on taj tip glumca, navikli smo da Bond bude macho zavodnik i čovjek otporan na metke. Ali, isto tako, teško da ćete naći holivudskog glumca koji bi mogao utjeloviti neponovljivog Tommyja Jessopa.

Mladen Kristić