PRIČA IZ HOLLYWOODA Evo nekolicine glumaca koji su nominirani za Oscara za portretiranje likova s invaliditetom

Povijest sugerira da glumac nominiran za Oscara u fizički ili emocionalno pogođenoj ulozi ima gotovo 50 posto šanse za pobjedu

Oscars, ilustracija

 

Nominacije za Oscara često idu u ruke glumaca čiji likovi pobjeđuju fizičke ili mentalne probleme (pogledajte Russela Crowea u filmu 'Genijalni um', redatelja Rona Howarda, i sve će vam biti jasno).

Najraniji primjer seže u 1947. godinu; te je godine neprofesionalni Harold Russell osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca i posebnu nagradu za 'Najbolje godine naših života'. Russell je bio veteran Drugog svjetskog rata koji je izgubio obje ruke dok je snimao ovaj dokumenentarni film.

Popis zvijezda koji glume likove s nekim oblikom invaliditeta uključuje Jakea Gyllenhaala kao žrtvu bombaškog napada Jeffa Baumera u filmu 'Stronger', Andrewa Garfielda kao preživjelog od dječje paralize u 'Breathe', Bryana Cranstona kao milijunaša s kvadriplegijom u filmu 'The Upside' i Sally Hawkins u dvije uloge, kao artritične slikarice u 'Maudie' i nijema laboratorijska radnica u 'Obliku vode'.

Lista glumaca koji tumače likove s nekim oblikom invaliditeta nevjerojatno je dug. Primjrice, John Malkovich nominiran je za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu 'Mjesta u srcu', najbolji glumac kao slijepa osoba Al Pacino u filmu 'Miris žene', također i naajbolji glumac Jamie Foxx kao Ray Charles u filmu 'Ray'.

Najbolja je sporedna glumica Patty Duke kao gluhonijema Helen Keller u filmu 'Čudotvorac' iz 1969. godine. Nominiran je za najboljeg glumca Alan Arkin kao gluhonijemi u filmu 'Srce je usamljeni lovac'. Eh, imamo još na desetke drugih primjera.

Lista likova s invaliditetom u filmovima i TV serijama uistinu je nepregledna. Statistika kaže da je gotovo 20 posto glumaca odglumilo osobe s invaliditetom, u bilo kojem obliku.

Samo postoji jedan problem. Osobe s invaliditetom, naime, rijetko glume i same osobe s invaliditetom.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti