OTVORENO PISMO Holivudske zvijezde u borbi za inkluziju glumaca s invaliditetom

Danny DeVito, Bryan Cranston, Mark Ruffalo i Glenn Close neki su od desetaka holivudskih insajdera koji vrše pritisak na zabavnu industriju da postane uključivija za osobe s invaliditetom

 

U otvorenom pismu, 72 glumaca, redatelja i drugih djelatnika u industriji ističu da je potrebno učiniti više kako bi se angažiralo glumce s invaliditetom, javlja Disability Scoop.

- Industrija zabave mora invaliditet prihvatiti kao ključno područje različitosti i može pomoći u normalizaciji invaliditeta, brišući stigmu koja ga okružuje - piše u pismu koje je organizirala Zaklada obitelji Ruderman, a koja se zalaže za inkluziju osoba s invaliditetom.

Prema pismu, bilo je 61 nominacija i 27 dobitnika Oscara za portretiranje likova s ​​invaliditetom, ali u samo dva takva slučaja radilo se o likovima koje je glumio glumac s invaliditetom. Nadalje, 95 posto televizijskih likova s ​​invaliditetom portretiraju glumci bez invaliditeta.

Velike holivudske zvijezde traže od rukovoditelja studija, produkcija i mreža da se obvežu na pozivanje glumaca s invaliditetom na audicije te na zapošljavanje kvalificiranih izvođača iz ove populacije.

- Iz veće pristupačnosti i mogućnosti izronit će talentirani i vrhunski glumci s invaliditetom - napisali su.

- Obogaćivanje industrije s ovim uglavnom neiskorištenim izvorom talenata obećava povećanje prihoda, istovremeno otvarajući tržište za još širu publiku, o čemu svjedoče sve dosadašnje inicijative orijentirane na raznolikost u zabavnoj industriji.

Prošle godine CBS je postao prvi studio koji je potpisao ‘zavjet’ za inkluzijom Zaklade obitelji Ruderman.

Među ostalima koji su potpisali pismo nalaze se i Marlee Matlin, Edward Norton, Jason Alexander, RJ Mitte, Olivia Munn, Chris Cooper, Tony Shaloub, Jamie-Lynn Sigler, Norman Lear i Eva Longoria.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti