Jak kao Jakov: Anđeli u izvedbi djece s malignim bolestima za liječenje mališana sa sličnim tegobama

Jakov Rubido imao je trinaest godina kada je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, no dječak je inspirirao utemeljenje udruge za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima

 

"U županiji imamo novooboljelu djecu, a naša je udruga do sada imala više od stotinu štićenika. Neki od njih nisu više s nama, drugi tek čekaju da im pomognemo. Stalno stižu nove zamolbe za pomoć", kaže Ivančica Rubido, predsjednica udruge 'Jak kao Jakov'.

Jakov Rubido imao je trinaest godina kada je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, no dječak je inspirirao utemeljenje udruge za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. Njegovi prijatelji iz razreda izrađivali su anđele i prodavali ih na uličnom štandu, sa željom da pomognu Jakovu. Prvi anđeli napravljeni su još dok je Jakov bio na liječenju.

"Već četvrtu godinu izrađujemo anđele u brojnim mjestima diljem Hrvatske i prikupljamo pomoć za djecu koja su trenutno na liječenju od malignih bolesti. Ove godine na poseban način angažirali smo i oboljelu djecu, štićenike udruge i malene volontere udruge. S djecom na onkološkom odjelu u KBC-u Zagreb organizirali smo radionicu na Dan anđela čuvara, a zatim smo organizirali brojne radionice u Lana centru u Karlovcu. Pridružile su nam se brojne škole i vrtići u Karlovcu, Zagrebu, Dugoj Resi, Slunju, Žminju i Rovinju, Vukovaru, Požegi, Prelogu. U fotografiranju za kalendar su sudjelovale malene volonterke udruge i djeca koja su uspješno prošla liječenje. Od fotografija s lokacija u Zagrebu i Karlovcu složen je kalendar i čestitke", kaže Ivančica Rubido.

U subotu 29. studenog službeno je pokrenuta humanitarna akcija 'Anđeli – lepet krila. Štandovi na kojima su izloženi svi radovi nastali na radionicama, te kalendar i čestitke, postavljeni su u Lana centru i Supernova Karlovac. Za 20. prosinac priprema se prigodan program u Lana centru na kojem će biti izvedena pjesma 'Lepet krila naših anđela', koju je za udrugu napisala Natali Šarić, dječja pjesnikinja i književnica.

Štandovi će biti postavljeni u Arena centru Zagreb, Samoboru, Sv. Nedelji kod Samobora te Vukovaru u Golubica Mallu. Prodaja je organizirana i u Žminju i Rovinju, na sajmu u Dugoj Resi, Ozlju i Slunju, te u Varaždinu. Značajan je i bečki Božićni štand o kojem drugu godinu zaredom brine Zora Dušanka Zrilić, teta malog anđela Anastazije Šare iz Zadra. Za taj štand prikupili su razne hrvatske proizvode kako bi što bolje prezentirali rad udruge u Beču.

"Pozivamo sve odrasle da dođu s djecom podržati naš program i obiđu naše štandove. Štandovi će biti otvoreni cijeli prosinac ove godine. Kalendar je donacija Lana - Karlovačke tiskare, te grafičkog dizajna Antonela art i design, a čestitke donacija tiskare Pečarić - Radočaj, Proventus Natura, te grafičkog dizajna Radar d.o.o.. Prodaja nam mnogo znači s obzirom da je sav prihod namijenjen oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. Za Sv. Nikolu na hematološkom i onkološkom odjelu KBC-a Zagreb planiramo mališane razveseliti poklonima, a pred sam Božić 23. prosinca dolazimo po četvrti put s duhovnim bendom koji će za djecu pjevati Božićne pjesme. Cijena kalendara je 40 kuna. Hvala svima koji daju svoj nesebični doprinos ovoj akciji, hvala što ćete i ove godine biti dio njihovog osmijeha i ovog Božića... kao pero na krilima njihovih anđela", poetski je završila Ivančica Rubido.

Božica Ravlić