Podržimo projekt "Jak kao Jakov"

Cilj projekta je realizacija, izrada i prezentacija pet slikovnica: Krečekeš, Koštar, Njoško, Liješter i Mijuza zajedničkog naziva "Budi jak kao Jakov". Slikovnice su edukativnog karaktera, motivirajuće i vesele

Hrvatski Telekom već devetu godinu podržava humane i plemenite ideje projektom "Zajedno smo jači". Pozivamo da glasate za projekt udruge "Jak kao Jakov" koji je izabran među 18 najboljih od 456 prijavljenih projekata.Do sada su glasovali djelatnici HT i njihove stručne komisije, a sada je počelo javno glasovanje.Od 18 izabranih njih 9 dobiti će finanijsku potporu za realizaciju projekta. Svoj glas kako bi Krečekeš, Koštar, Njoško, Liješter i Mijuza iz slikovnica sretno stigli do bolničkih krevetića naših najmanjih možete dati jednostavno. Registrirajte se i glasajte za projekt "Budi jak kao Jakov" na  http://www.zajednosmojaci.hr/projekti-2014/udruga-jak-kao-jakov-188 .

Udruga "Jak kao Jakov" je osnovana u spomen na trinaestgodišnjeg dječaka Jakova Rubida koji se protiv teškog oblika leukemije i epilepsije od koje je bolovao, borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere. Upravo ta snaga bila je ispiracija za nastanak udruge koja će pomagati oboljeloj djeci - izjavila je Ivančica Rubido, predsjednica udruge Jak kao Jakov.

Slikovnice "Jak kao Jakov" nastale su u vrijeme dok je Jakov bio na liječenju, po sjećanjima majke Ivančice Rubido koja je tekstualno uobličila dječija književnica Natali Šarić, a ilustrirala studentica na akademiji likovnih umjetnosti Martina Bastalić. Imena slikovnica su Jakovljeve plišane životinje koje su se u njegovoj mašti pretvarale u junake i putnike približavajući mu mjesta na koja ga je bolest spriječavala da ode.

Cilj projekta je realizacija, izrada i prezentacija pet slikovnica: Krečekeš, Koštar, Njoško, Liješter i Mijuza zajedničkog naziva "Budi jak kao Jakov". Slikovnice su edukativnog karaktera, motivirajuće i vesele. Šalju poruku nade i vjere u bolje sutra oboljeloj djeci, potiču pozitivno razmišljanje, daju ohrabrenje za borbu s opakom bolešću. Vedar i pozitivan duh ovih slikovnica, te njihov blagi humor vrlo je poticajan za onkološke bolesnike i njihove roditelje, te olakšava komunikaciju sa bolničkim osobljem. Ovim projektom želi se na zanimljiv i lako razumljiv način senzibilizirati  i educirati zdravu djecu i javnost o potrebama i problemima oboljele djece i njihovih roditelja te tako potaknuti empatiju i humanitarno djelovanje od najranije dobi. Osim senzibilizacije  sa oboljelim vršnjacima, razvija se i njihova socio-emocionalna osjetljivost i osvještenost o životnim vrijednostima.

Plan je prezentirati slikovnice u vrtićima, školama i gradskim knjižnicama Zagreba, Karlovca, Rijeke, Zadra, Jastrebarskog i Ozlja. Uz prezentaciju zdravoj djeci provelo bi se čitanje slikovnica na dječijem onkološkom i hematološkom odjelu KBC Rebro i Klaićeve bolnice, te pedijatrijskim odjelima Zadarske i Karlovačke bolnice.

In Portal