Udruga Jak kao Jakov: Živjeti za mališane oboljele od malignih bolesti

Jakov  Rubido nas je napustio prije četiri godine, ali njegov duh i dalje je velika inspiracija djeci koja nastavljaju borbu s opakom bolešću

 

Udruga Jak kao Jakov humanitarna je udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, djeluje od 2011. godine u Karlovcu.

"Udruga je osnovana u spomen na trinaestgodišnjeg dječaka Jakova Rubida koji se protiv teškog oblika leukemije i epilepsije od koje je bolovao, borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere. Upravo ta snaga bila je ispiracija za nastanak udruge koja će pomagati oboljeloj djeci. Jakov je iza sebe ostavio pjesmu koju je grupa Connect obradila pod nazivom 'Jak kao Jakov' te je nastao istoimeni spot snimljen u Jakovljevoj osnovnoj školi Švarča sa njegovim prijateljima iz razreda", izjavila je Ivančica Rubido, predsjednica udruge Jak kao Jakov.

Udruga Jak kao Jakov ima vlastite proizvode kojima prezentira svoj rad i sakuplja humanitarnu pomoć za oboljelu djecu. To su majice, kape, torbe, olovke i razni prigodni suveniri (anđeli, srca, kalendari, čestitke). Kupnjom ovih proizvoda direktno pomažete rad Udruge.

 

U svom dosadašnjem radu Udruga je organizirala niz uspješnih humanitarnih akcija kojima je prikupljala pomoć za oboljele mališane, te je u tom periodu prikupljeno i podijeljeno više od 600.000 kuna za više od 70-ero djece, štićenika udruge. Pomagano je mališanima iz gradova i županija diljem Hrvatske, već prema tome gdje je situacija bila najteža, gdje je uz teške dijagnoze malignih oboljenja djece (tumori i leukemije) u obitelji prisutna teška socijalna i financijska situacija. Vrlo često zbog dugotrajnog liječenja roditelji ostaju bez posla, najčešće majke.

U humanitarni rad kroz akcije i koncerte uključeni su brojni volonteri, a posebno djeca, te je time kod njih poticana ljubav spram bližnjeg u velikoj potrebi, ali i socio-emocijonalni razvoj. Udruga je do sada djelovala u brojnim gradovima organizirajući kreativne radionice i prodajne štandove (Zadru, Rovinju, Žminju, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Jastrebarskom, Čepinu, Osijeku, Našicama, Vrbovcu, Zagrebu, Rijeci, Vukovaru).

 

U radu sa zdravom djecom udruga promiče životne vrednote o kojima je Jakov svjedočio kroz svoj život i borbu te na taj način potiče želju za sudjelovanjem u raznim športskim, kulturnim i kreativnim događanjima, čiji je krajnji cilj pomoć oboljeloj djeci.

Jakov nas je napustio prije četiri godine, ali njegov duh i dalje je velika inspiracija djeci koja nastavljaju borbu s opakom bolešću. Trebate li pomoć ili možete sudjelovati u radu udruge na vama dostupan način javite se u Udrugu Jak kao Jakov, V. Mačeka 1, Karlovac, e-mail: jak.kao.jakov@gmail.com, mob: 091-891-0248 ili 099-798-5449.

Donacijski žiro-račun Udruge otvoren kod Erste banke: 2402006-1100596215, za uplate iz inozemstva: IBAN: HR0324020061100596215 SWIFT: ESBCHR22

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti