Uputstvo za roditelje: Kako prepoznati znakove maligne bolesti kod svojih mališana

Tijelo će nam uvijek na vrijeme javiti što nije u redu s njim. Organizam pouzdano alarmira na opasnost, samo "čuvari ponekad zataje i spavaju na radnom mjestu"

 

Kako bi se rak kod djece na vrijeme prepoznao te što uspješnije liječio, izrađen je plakat s crtežima sedam simptoma koji upućuju na mogućnost malignih bolesti kod djece. Riječ je o svjetskom projektu za rano otkrivanje raka i pravodobno upućivanje na liječenje Međunarodne unije za kontrolu raka UICC, Međunarodnog društva pedijatrijske onkologije SIOP te Internacionalne konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od raka ICCPO.

Plakati otkrivaju znakove upozorenja za rak kod djece te napominju da su šanse za izlječenje znatno veće ako se karcinom otkrije na vrijeme.

Na plakatima su navedeni sljedeći simptomi: bljedilo, modirce i krvarenje te općenito bolovi u kostima, čvorići ili otekline, posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature, ili nekih drugih znakova upale, neobjašnjiv gubitak težine ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje, otekline u predjelu trbuha, promjene u predjelu očiju - bijela zjenica, nova razrokost, gubitak vida, otekline i modrice oko očiju, glavobolja, posebno ako je neuobičajeno dugotrajna i jaka, povraćanje (naročito rano ujutro, ili uz pogoršanje tokom dana), bolovi u kostima ili udovima, otekline nastale bez udarca ili bez znakova upale.

Tijelo će nam uvijek na vrijeme javiti što nije u redu s njim. Na primjer, ako izostane stolica na neko kraće vrijeme, pa čak i na jedan dan, to je prvi alarmantan znak.

Nadalje, ako naše mokraća, izmet, ili znoj imaju jak miris znat ćemo da su u organizmu nagomilani toksini. Ako je povišena temperatura, znači da se tijelo brani od neke zaraze ili infekcije. Ako počnemo kihati i izbacivati višak sluzi, znači pojeli smo više nego je tijelu potrebno, višak kaphe će nam se odmah javiti. Mnogi misle o alergijama, astmi i sličnim problemima koji su većinom kapha problem, da su nerješivi i da se mora koristiti mnogo lijekova. Ako na vrijeme poslušamo tijelo, problemi će se moći odmah riješiti. Ako vidimo da nam je jezik bijel moramo znati da u crijevima imamo toksina. Tijelo samo alarmira, samo čuvari ponekad zataje, spavaju na radnom mjestu. Čak ako vidimo neke promjene na noktima to će nam ukazivati da li ima nekih većih promijena na organima.

Masiranjem određenih prstiju rukama ili akupunkturnim prstenom vršimo i masažu organa, stimuliramo njihov rad i u mnogim slučajevima možemo maknuti manje probleme na tim organima. Masažom meridijana prstiju u velikoj mjeri otklanjamo umor iz cijelog tijela.

In Portal

 

 

Povezane vijesti