Moja priča: Jelica Batarilo

Batarilo je jedna u nizu igrač(ic)a STKI URIHO Zagreb, koja je svojim dugogodišnjim trudom pridonijela da navedeni klub bude najtrofejniji u povijesti stolnog tenisa za osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj

 

"Bez obzira na izazove koje donosi invaliditet, život uistinu može biti čaroban", rekla je Jelica Batarilo (45) iz STKI URIHO Zagreb, koja je ove godine na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u Vukovaru, u žestokoj konkurenciji, osvojila zlato u svojoj kategoriji 11.

Rođena je u Bosni i Hercegovini, u Doboju. Svoje djetinjstvo provela je u Općini Maglaj, u selu Mladoševica. Nakon završene Osnovne škole 'Novi Šeher', srednju ugostiteljsku školu završila je u Zenici.

Ratno stanje 1992. godine dovelo ju je u Lijepu našu, u Zagreb, gdje je odmah našla posao u ugostiteljstvu. Te iste godine preminuo joj je otac nakon što mu je dijagnosticiran karcinom noge, dok joj je majka preminula još 1984. od srčanog udara. Nakon toga ostala je i bez braće, što je ostavilo duboke ožiljke na njezinu srcu, Rane su još uvijek žive.

Nakon rada u Francku, na poslovima pakiranja i u DM-u, prije šest godina i sama se suočila s bolešću.

Od 2010. godine živi u sklopu zagrebačke Udruge za psihosocijalnu pomoć Susret, u miješanoj zajednici od ukupno šest korisnika, gdje može ostati do kraja života.

"Svakodnevne obaveze, kao što su kuhanje i čišćenje, svi odrađujemo. Uglavnom, jako sam zadovoljna s takvim načinom života. Puno si međusobno pomažemo", rekla je Batarilo.

Također je pohvalila prijašnjeg ravnatelja Gorana Babića, odnosno njegovu suprugu Adu, koji se brižno odnose prema svim korisnicima.

Nakon traumatskih iskustava tijekom života smisao je našla u vjeri i u sportu. Iako nije trenirala godinu i pol dana, ove godine briljirala je u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Da podsjetimo, Državno prvenstvo održalo se od 20. do 22. travnja 2018. u organizaciji Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te p domaćina Športskog saveza osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije. U kategoriji 11 za osobe s intelektualnim teškoćama, žene - pojedinačno, od šestero natjecateljica srebro je osvojila Evica Marković iz STK Dom Vinkovci, a broncu Josipa Debanić, također, kao i Batarilo, članica STKI URIHO. Batarilo je još jedna u nizu od 32 stolnotenisača i stolnotenisačica STKI URIHO Zagreb, koja je svojim dugogodišnjim trudom i treninzima pridonijela da navedeni Klub sa svojih 118 bodova postane, već tradicionalno, pobjednik 24. stolnoteniskog prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom te da osvoji prijelazni pehar.

Prethodnih godina na Državnim prvenstvima u Varaždinu, Vinkovcima i Krku – Malinskoj također se okitila zlatom, dok je u Splitu lani osvojila broncu.

Inače trenira u Prečkom, u dvorani Mjesnog ureda.

Nakon što se oporavila od šokova koje joj je život donio, najveća joj je želja da se ponovno zaposli i postigne financijsku neovisnost.

"Voljela bih raditi u DM-u ili u kancelarijama, po dva sata, na poslovima čišćenja. To bi me uistinu razveselilo, jer ipak bih stekla malo više financija s kojima bih mogla samostalno raspolagati. Kako sam izgubila poslovnu i radnu sposobnost, dva do tri sata preko inkluzije je jedino što smijem", objasnila je.

Pozivaju se svi koji mogu pomoći u vezi Jelicina zaposlenja da se jave redakciji In Portala.

Klaudija Klanjčić