Akcija 'Ne okrećite leđa križobolji' uz Svjetski dan spondiloartritisa

U Hrvatskoj je, ističu liječnici, dostupna sva potrebna terapija, no pacijentima je u prvoj godini liječenja teže dostupna najsuvremenija biološka terapija, koja se financira iz bolničkih proračuna

 

"Ne okrećite leđa križobolji", poruka je Svjetskog dana spondiloartritisa, koji će se po prvi put obilježiti u Hrvatskoj 29. travnja, a cilj mu je podizanje svijesti građana o upalnoj križobolji, njezinim simptomima i posljedicama, te važnosti pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja te bolesti koja većinom pogađa populaciju mlađu od 40 godina.

Bol u leđima jedan je od najčešćih medicinskih problema kod odrasle populacije, a na upalnu križobolju upućuje bol koja traje dulje od tri mjeseca, pa ju je važno pravovremeno prepoznati i ispravno liječiti, istaknuli su u utorak na konferenciji za novinare čelnici Hrvatske lige protiv reumatizma.

"Cilj je skratiti vrijeme potvrde bolesti s obzirom da se danas s dijagnosticiranjem kasni pet i više godina, omogućiti pacijentima pregled subspecijaliste reumatologa, te što raniji početak liječenja kako bi se spriječile upale i strukturna oštećenja", rekao je predsjednik Lige Frane Grubišić.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana spondiloartritisa održat će se 29. travnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 15 do 19 sati, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice

Upalna križobolja javlja se kod oko pet posto bolesnika s križoboljom, među kojima njih 14 posto razvije u anksilozantni spondiloartritis. Bolest se većinom javlja kod mlađe radno aktivne populacije do 40-te godine života, a kod 15 posto oboljelih i prije 16-te godine.

Od anksilozantnog spondiloartritisa u Hrvatskoj boluje 5000 bolesnika, pri čemu njih 1500 ima teški oblik bolesti. Karakteriziraju ga bolovi u leđima, smanjena pokretljivost i ukočenost, a s protekom bolesti javlja se i pogrbljenost.

Cilj je otkriti upalni proces što prije jer se takav pacijent može liječiti, kazala je predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva Đurđa Babić.

U Hrvatskoj je, ističu liječnici, dostupna sva potrebna terapija, no pacijentima je u prvoj godini liječenja teže dostupna najsuvremenija biološka terapija, koja se financira iz bolničkih proračuna. Stoga je koristi tek deset posto pacijenata, iako bi je trebala dobiti polovica oboljelih.

Ključnu ulogu u procesu ranog dijagnosticiranja imat će liječnici obiteljske medicine, a za početak je dogovorena suradnja sa zagrebačkim domovima zdravlja čiji će liječnici proći edukaciju o tome kako prepoznati pacijente s upalnom križoboljom koje treba uputiti na daljnje pretrage reumatologu.

Vrata će otvoriti i Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice, čiji predstojnik Simeon Grazio najavljuje da će od idućega tjedna svakog petka jedna ambulanta raditi rano dijagnosticiranje, na temelju narudžbi liječnika obiteljske medicine.

 

Hina