Stručni skup: Prednosti bioloških lijekova u liječenju reumatskih bolesti

Neki od novih lijekova uvršteni su na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, no oni se nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ne propisuju kao prva linija liječenja reumatskih bolesti


Važnost i prednosti bioloških lijekova u liječenju reumatskih bolesti tema je drugog regionalnog skupa bolesnika s kroničnim upalnim reumatskim bolestima, koji će se danas održati u Ljubljani.

Skup će biti posvećen dostupnosti bioloških lijekova u regiji, suvremenom liječenju reumatoidnog artritisa, kvaliteti života osoba s upalnim reumatskim bolestima, te ulozi udruga bolesnika.

O svojim iskustvima u liječenju reumatskih i koštano-mišićnih bolesti govorit će predstavnici udruga iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Biološki lijekovi, kojima je posvećen skup, novi su lijekovi sa specifičnim mehanizmom djelovanja i velikim pomakom u liječenju. Brzo počinju djelovati, imaju odličnu učinkovitost i smanjuju upalne promjene.

Nedostaci su vezani uz njihovu cijenu (mjesečna cijena iznosi oko 7-8 tisuća kuna), što otežava i njihovu dostupnost.

Skup će stoga problematizirati dostupnost bioloških lijekova u pojedinim zemljama regije u kojima ljudi podjednako oboljevaju od upalnih reumatskih bolesti, ali nažalost nemaju jednake mogućnosti liječenja.

Neki od novih lijekova uvršteni su na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, no oni se nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ne propisuju kao prva linija liječenja.

Bit će predstavljen i netom osnovani Registar reumatskih bolesnika u Hrvatskoj, u koji je, prema zadnjim procjenama, do sad upisano petstotinjak bolesnika.

On će omogućiti praćenje broja bolesnika s upalnim reumatskim bolestima, njihov klinički i funkcionalni status te jesu li kandidati za biološko liječenje.

S druge strane, Registar bolesnika na biološkoj terapiji omogućit će ciljano praćenje bolesnika, djelotvornosti lijeka i mogućih nuspojava. Registar je osmišljen tako da je u potpunosti osigurana tajnost podataka, a unositi ih može samo ovlašteni reumatolog uz pismenu suglasnost bolesnika.

Drugi regionalni susret udruga bolesnika nastavak je uspješne suradnje započete u travnju ove godine u Zagrebu.

Hina

 

Povezane vijesti