Pomagala mijenjaju život, a Županijska udruga slijepih Split ih donira svojim članovima

Županijska udruga slijepih Split kao najvažniju aktivnost ima prikupljanje sredstva za pomagala te ista donira svojim članovima, slijepim osobama, poručili su iz udruge

Donacija pomagala u udruzi.

 

Evo ih opet u medijima, hvale se koliko su pomagala podijelili svojim članovima, pomislit ćete.

Pogledajte na ručni sat da biste vidjeli koliko je sati. Umijesite kruh, koristite digitalnu vagu kako biste izmjerili kolika vam je količina brašna za kruh potrebna. Sada ugasite svjetlo, učinite da nastane mrak. Možete li sada to učiniti? Možete li vidjeti koliko je sati, možete li izvagati koliko vam je brašna potrebno da biste zamijesili kruh? Jeste li uspjeli ili ste naposljetku morali upaliti svjetlo? Vi možete upaliti svjetlo i sve to napraviti, slijepe osobe nemaju izbora, slijepim osobama su potrebna pomagala da bi znale koliko je sati i da bi ispekle kruh, pomagala koja mijenjaju život. U nastavku vam donosimo priču  mlade članice Županijske udruge slijepih Split, kojoj su pomagala namijenjena za slijepe osobe uistinu promijenila život.

- Kada sam bila tinejdžerica, privlačile su me knjige. Željela sam čitati, ali zbog malog ostatka vida mogla sam čitati vrlo kratko. Nisam se služila Brajevim pismom. Uzela bih knjigu u ruke, ugodno se smjestila i počela 'čitati', kreirala bih likove u svojoj mašti, smještala ih u zagonetna i zanimljiva mjesta, u svakojake situacije, smišljala zaplete priče i njezine rasplete.

Potpuno bih se prepustila svojoj mašti, držeći u rukama knjigu čiji sadržaj ne bih mogla pročitati. Stoga sam smišljala svoj sadržaj, držeći knjigu u ruci kako bih imala osjećaj težine knjige u rukama i miris tiskanog papira. Pri kraju srednje škole dobila sam laptop s čitačem ekrana, napokon sam dobila pristup brojnim knjigama koje je za mene čitala govorna sinteza. Možete li zamisliti to oduševljenje, taj ushit i tu sreću? Napokon sam mogla čitati knjige drugih autora. Više nisam morala u svojoj mašti kreirati svoje priče i svoje junake priča. Provodila sam subotnje večeri uz knjige, svaki slobodan trenutak. Napokon sam se mogla posvetiti hobiju koji volim. Uz pomoć pomagala za slijepe osobe, završila sam fakultet i sretno se zaposlila. Koristim mnoga pomagala za slijepe osobe koja su mu promijenila život - zaključuje sugovornica. Ovo je samo jedna od prekrasnih priča, a tiču se pomagala koja mijenjaju život.

- Pomagala našim članovima povećavaju samostalnost, omogućavaju zapošljavanje i osiguravanje vlastite egzistencije, poboljšavaju kvalitetu života… Stoga Županijska udruga slijepih Split kao najvažniju aktivnost ima prikupljanje sredstva za pomagala te ista donira svojim članovima, slijepim osobama - poručili su iz udruge.

Međunarodni dan bijelog štapa udruga je obilježila darivanjem pomagala svojim članovima. Tako je u mjesec dana podijeljeno 16 govornih tlakomjera koji prilikom mjerenja tlaka glasovno izgovaraju upute te čitaju vrijednosti krvnog tlaka, 5 ručnih elektronskih povećala, uz pomoć kojih slijepe osobe mogu uz veliko povećanje pročitati tekst i pregledati fotografije, 2 Colorina - čitača boja, uređaj se prisloni na tkaninu ili na neki predmet te jasnim glasom izgovori boju predmeta uz pomoć senzora, 1 govornu budilicu koja pritiskom na gumb izgovara koliko je sati te se može naštimati i alarm, 1 laptop s instaliranom govornom jedinicom.

- Ništa ne bismo ostvarili bez donacija pojedinaca i skupina, nesebičnih ljudi koji se bave humanitarnim radom. Hvala vam na svakom vašem daru. Ponosni smo i sretni što uz vašu pomoć možemo našim članovima donirati pomagala. Svaki osmijeh, lijepa riječ, spoznaja da smo nekome pomogli, barem malo, inspirira nas te potiče da s entuzijazmom radimo još više i usrećimo što je moguće više naših članova - zaključili su iz udruge.

 

Izvor: Županijska udruga slijepih Split

 

Povezane vijesti