U Udruzi slijepih Split krenuli u novu avanturu i provode art terapiju za mlade

Art terapija je vrsta terapije koja uključuje korištenje kreativnih tehnika poput crtanja, slikanja, kiparstva i drugih vizualnih umjetnosti kao načina osobnog izražavanja i 'obrade' emocija. To može biti posebno korisno za osobe s oštećenjem vida

Ruke u boji, ilustracija.

 

Kao članovi međunarodnog tima puno su naučili od svojih partnera, razvili su nove aktivnosti za mlade s oštećenjem vida te nastavljaju i dalje inspirirati radnike s mladima za korištenje inovatnih metoda baziranih na mindfulness tehnikama disanja i art terapiji za mlade osobe s invaliditetom.

Kreativni proces manifestira se na različite načine i u različitoj dobi pojedinca. Svaka osoba koja otključa svoj kreativni potencijal prolazi kroz različite faze vlastitog kreativnog stvaralaštva. U cijelom procesu, art terapija ima iznimnu ulogu.

Art terapija je vrsta terapije koja uključuje korištenje kreativnih tehnika poput crtanja, slikanja, kiparstva i drugih vizualnih umjetnosti kao načina osobnog izražavanja i 'obrade' emocija. To može biti posebno korisno za osobe s oštećenjem vida, jer im omogućuje da se uključe u kreativni proces koji se ne oslanja samo na vid.

Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na istraživanje mindfulness tehnika disanja i art terapije prilagođenje slijepim i slabovidnim osobama, potom uključuju predstavljanje primjera dobre prakse u partnerskim zemljama, a cjelokupan istraživački rad bit će objedinjen i prezentiran u posebno osmišljenom metodološkom priručniku prilagođenom za čitanje osobama s oštećenjem vida.

- U našem priručniku pronaći ćete jedinstvene aktivnosti koje mogu koristiti i videće osobe, npr. vježbe za smanjenje anksioznosti. Jedna od tih vježbi je tehnika disanja 4-7-8 čija primjena donosi brzo smirivanje uma i tijela. Sve osmišljene aktivnosti art terapije započinju kratkom mindfulness vježbom s ciljem učenja polaznika introspekciji, tehnikama disanja i smirivanja prije kreativnog rada - kazali su iz Udruge slijepih Split.

Online priručnik/e-knjiga izrađena u sklopu ovog projekta sadržava sljedeće informacije:

- statističke podatke o mladim osobama s oštećenjem vida iz Italije, Grčke i Hrvatske;

- podatke o misiji i viziji partnerskih organizacija na projektu;

- nove i inovativne aktivnosti koje kombiniraju kreativnost, umjetnost i kulturu, a posebno su osmišljene i prilagođene za mlade osobe s oštećenjem vida;

- nove aktivnosti, alate i metodologije bazirane na mindfulness filozofiji i art terapiji, a usmjerene za radnike s mladima koji se u svakodnevnom radu susreću s mladima s oštećenjem vida i još mnogo toga.

- Osmislili smo 15 aktivnosti koje objedinjuju mindfulness tehnike i metode art terapije. U sljedećim mjesecima očekuje nas pilot testiranje navedenih aktivnosti s mladima s oštećenjem vida u Italiji, Grčkoj i Italiji. Nakon prikupljanja povratnih informacija od strane sudionika, bit ćemo spremni predstaviti javnosti konačnu verziju online priručnika/e-knjige u pdf i audio formatu pod nazivom 'Suradnja za socijalno uključivanje mladih s oštećenjem vida kroz 'Mindful Art' terapiju - metodološki priručnik' - kazali su iz udruge.

Projekt je sufinanciran od strane Talijanske nacionalne agencije i Erasmus+ programa. Nositelj projekta je organizacija ONDAMIND iz Italije, dok su partneri na projektu Županijska udruga slijepih Split iz Hrvatske i društveno poduzeće KDAP MEA LARISAS PROSVASI IKE iz Grčke. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 60.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je od 31. ožujka 2022. do 31. ožujka 2024.

Za više informacija o projektu posjetite Facebook i mrežnu stranicu.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti