ŽUPANIJSKA UDRUGA SLIJEPIH SPLIT Suradnja za socijalno uključivanje mladih s oštećenjem vida

Cilj projekta je povećati kvalitetu, inovativnost i prepoznatljivost u radu s mladima uz pomoć kreativnosti, umjetnosti i kulture kako bi promovirali inkluziju, jednakost i nediskriminaciju mladih osoba s oštećenjem vida

Zajednička fotografija.

 

Županijska udruga slijepih Split partner je na Erasmus+ projektu Suradnja za socijalno uključivanje mladih s oštećenjem vida kroz 'Mindful Art' terapiju!

Projekt ukupne vrijednosti 60 tisuća eura financiran je od strane Talijanske Nacionalne Agencije u sklopu Erasmus+ KA2 programa, a predviđeno trajanje projekta je od 31. ožujka 2022. do 31. ožujka 2024. godine.

Cilj projekta CSI: MART (Cooperation for social inclusion of the visually impaired youth through mindful art therapy) je povećati kvalitetu, inovativnost i prepoznatljivost u radu s mladima uz pomoć kreativnosti, umjetnosti i kulture kako bi promovirali inkluziju, jednakost i nediskriminaciju mladih osoba s oštećenjem vida. Kroz međunarodnu suradnju organizacija koje rade s mladima s invaliditetom i organizacije koja razvija kvalitetne i inovativne metode rada s mladima temeljene na mindfulness tehnikama, cilj je razviti snažnu mrežu partnerstva koje će odgovoriti na potrebe najugroženije skupine mladih (mlade osobe s invaliditetom).

Aktivnosti ovog projekta polaze od istraživanja mindfulnessa i art terapije, potom uključuju prezentaciju primjera dobre prakse iz partnerskih zemalja te razvijanja inovativnih aktivnosti za rad s mladima s oštećenjem vida. Rezultati aktivnosti bit će objedinjeni u posebno dizajniranom metodološkom priručniku. Završni rezultat ovog projekta doprinijet će razvoju novih mogućnosti za mlade osobe s oštećenjem vida na području Europske unije.

Glavna svrha ovog projekta je uspostava međunarodnog partnerstva sačinjenog od organizacija koje rade s mladima u nepovoljnom položaju kako bi radnici s mladima zajednički razmijenili iskustva temeljena na primjerima dobre prakse te njihovim kombiniranjem stvorili nove, inovativne alate i metode za poboljšanje osobnog i profesionalnog razvoja mladih s oštećenjem vida i drugim teškoćama. Na projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke i Hrvatske.

ONDAMIND APS iz Italije je Nositelj projekta. Organizacija ima za cilj poboljšati individualni odnos pojedinca spram okruženja korištenjem mindfulness metoda za razvijanje pozitivnog načina razmišljanja.

KDAP MEA LARISAS PROSVASI IKE je partner na projektu iz Grčke. Udruga svojim korisnicima nudi raznovrsne programe razvoja individualnih vještina i pomaže u integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Njihov cilj je stvaranje društva koje pruža jednake mogućnosti i PRISTUP (grč. PROSVASI) svugdje i za sve.

ŽUPANIJSKA UDRUGA SLIJEPIH SPLIT (CABPS) je partner na projektu iz Hrvatske. Udruga posjeduje višegodišnje iskustvo u provođenju ESF projekata, a u posljednje vrijeme sve više uključuje svoje najmlađe članove u raznovrsne aktivnosti.

Projekt se provodi kroz sljedeće aktivnosti:

- Svi partneri provode istraživanje na nacionalnoj razini o statističkim podacima o pripadnicima ciljane skupine te o broju i strukturi organizacija koje rade s mladima s oštećenjem vida;

-  Svi partneri na nacionalnoj razini trebaju prikupiti podatke o primjerima dobre prakse, aktivnostima, metodama i resursima za rad s ciljanom skupinom u nepovoljnom položaju. Partneri trebaju prezentirati rad na svojim projektima, kao i uključiti primjere dobrih praksi iz zemalja sudionica Erasmus+ programa;

- Svi partneri trebaju pripremiti popis novih ideja (virtualnih i analognih aktivnosti, metoda i izvora) usmjerenih na rad s pripadnicima ciljane skupine u nepovoljnom položaju;

- Prijevod sadržaja s engleskog jezika na nacionalne jezike partnerskih organizacija;

- Prilagodba prevedenog sadržaja za slijepe osobe u zvučnom formatu;

- Provedba pilot testiranja odabranih aktivnosti u zemljama sudionicama na projektu;

- Objava rezultata projekta.

 

Izvor: Županijska udruga slijepih Split

 

Povezane vijesti