SOIH održao online raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku

Glavni cilj ovog zakona je objediniti četiri postojeće naknade, odnosno, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, a korisnici će prava moći ostvariti brže i lakše, uz samo jedno vještačenje

Snimka zaslona, kolaž sudionika.

 

Nakon što je 17. listopada 2023. na sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, SOIH je 10. studenog 2023. povodom e-Savjetovanja o istome organizirao online raspravu 'Fokusirajmo se' putem Zoom platforme i prijenosom na svom YouTube kanalu.

- Od 2011. godine smo ovo čekali i sada će 1. siječnja 2024. sigurno stupiti na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku. Bilo je puno prijepora i teškoća, ali pokazala se visoka povezanost resornog ministarstva i nas kao pokreta. Objedinjene su sve usluge, sve naknade i sve povlastice koje osobe s invaliditetom primaju. Sada je zakon na e-Savjetovanju i imate mogućnost intervencije, a nakon toga ide u Sabor na prvo i drugo čitanje kako bi mogao stupiti na snagu s prvim danom 2024. godine - kazala je u uvodu predsjednica SOIH-a Marica Mirić i zatim provela okupljene kroz prezentaciju kako bi čuli sve potrebne informacije o ovom toliko čekanom zakonu.

Prije svega kažimo da je inkluzivni dodatak novčana naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprečavati njezino ravnopravno sudjelovanje u društvu s drugima.

Glavni cilj ovog zakona je objediniti četiri postojeće naknade, odnosno, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, a korisnici će prava moći ostvariti brže i lakše, uz samo jedno vještačenje.

Naknade su pravednije raspodijeljene i unaprijeđena je transparentnost i ekonomičnost prava koja se na temelju invaliditeta ostvaruju. Važno je i reći da će iznos inkluzivnog dodatka za sve korisnike biti  veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, a na godišnjoj razini za inkluzivni dodatak izdvajat će se 506,50  milijuna eura. Osnovica za izračunavanje inkluzivnog dodatka bit će 120 eura i osobe s invaliditetom se ovime stavljaju na dignitetniju razinu nego što su bile do sada.

Objašnjeno je koji će stupnjevi težine invaliditeta primati određenu razinu naknade, tj. bit će pet razina potpore za korisnike i treba naglasiti da nema dohodovnog i imovinskog cenzusa, osim za četvrtu i petu kategoriju, odnosno, one koji primaju doplatak za pomoć i njegu.

Postupak za inkluzivni dodatak možete pokrenuti sami, ili će biti pokrenut po službenoj dužnosti, ali zahtjev ne podnose one osobe s invaliditetom koje već ostvaruju pravo na osobnu invalidninu.

Svakako imajte na umu i da vam Barthel indeks ne smije biti stariji od 2019. godine i izbjegavate privatne liječničke klinike.

Predsjednica Mirić je na kraju rasprave pozvala sve osobe s invaliditetom da se okrenu sebi, da budu objektivne, da iskoriste mogućnost djelovanja na vrijeme i da utječu.

- Pročitajte, pratite, fokusirajte se, baš kao što to kaže naziv ove rasprave - poručila je.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti