SOIH Završna konferencija projekta ‘IzaZOVI u krizi’

Voditeljica projekta Martina Mokus naglasila je kako je ciljana skupina ovog programa - koji je trajao od ožujka prošle do rujna ove godine - bilo jedanaest organizacija civilnog društva, uglavnom reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom

Martina Mokus

Martina Mokus

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH organizirala je u utorak, 19. rujna, završnu konferenciju projekta ‘IzaZOVI u krizi’ kojemu je cilj bio jačanje kapaciteta udruga osoba s invaliditetom za primjenu članka 11. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Voditeljica projekta Martina Mokus naglasila je kako je ciljana skupina ovog programa - koji je trajao od ožujka prošle do rujna ove godine - bilo jedanaest organizacija civilnog društva, uglavnom reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom. Kroz projekt se, uz sve ostalo, poticala suradnja i razmjena znanja između udruga, volontera, operativnih snaga sustava civilne zaštite i građana. Ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo 66 tisuća eura.

No projektne su aktivnosti ponajprije bile usmjerene na jačanje kapaciteta udruga osoba s invaliditetom za unapređivanje javne svijesti i aktivnosti zagovaranja i rješavanja potreba ranjivih skupina, posebno uslijed kriznih situacija.

Uz panel rasprave i radionice, koje su se provodile tijekom trajanja projekta, valja istaknuti i edukaciju i trening o postupanju prema osobama s različitim vrstama invaliditeta u kriznim situacijama. Time su osobe ovlaštene za zastupanje deset udruga OSI te predstavnici operativnih snaga civilne zaštite unaprijedili znanja o specifičnostima postupanja prema osobama s tjelesnim i senzoričkim oštećenjima te intelektualnim teškoćama.

Pritom su autori projekta posebnu pozornost obratili na izradu online i digitalnih priručnika, igara, simulacija i drugih alata za samopomoć i podršku ranjivim skupinama u kriznim situacijama. Jedan od tri priručnika nastala za potrebe projekta je i brošura koja daje praktične savjete kako u kriznim situacijama osobe s invaliditetom mogu očuvati mentalno zdravlje.

Uglavnom, SOIH-ov projekt, pod voditeljskom palicom Martine Mokus, ispunio je očekivanja i otvorio novo poglavlje u priči o osobama s invaliditetom koje u kriznim situacijama trebaju stručnu i brzu pomoć. O tome kako postupati s osobama s invaliditetom u slučaju velikih katastrofa, poput biblijskih poplava ili kataklizmičnih potresa, donedavno se gotovo i nije govorilo. Stoga projekt ‘IzaZOVI u krizi’ ima posebnu vrijednost.

 


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti