SOIH održao raspravu 'Fokusirajmo se' o pravilnicima vezanim za pružanje usluge osobne asistencije

Kad bude poznato što je sve Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od danih prijedloga usvojilo, održat će se još jedan sastanak da se definira protokol kad i što treba odraditi da se ne bi griješilo

Snimka zaslona, Zoom.

 

SOIH je u četvrtak, 20. srpnja 2023. godine održao online tematsku raspravu 'Fokusirajmo se' o pravilnicima vezanim za pružanje usluge osobne asistencije objavljenim na Središnjem državnom portalu e-Savjetovanja.

Rasprava na Zoom platformi okupila je stotinjak sudionika i kroz 2 i pol sata trajanja, analiziranja i komentara, sudionici su prošli kroz četiri pravilnika, odnosno kroz Pravilnik o sastavu i načinu rada Komisije za procjenu potrebe korisnika za uslugom osobne asistencije, Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja Registra pravnih osoba koje pružaju uslugu osobne asistencije, Pravilnik o mjerilima za pružanje usluge osobne asistencije, utvrđivanju cijene, sadržaju obrasca za podnošenje prijave na javni poziv te načinu i uvjetima sklapanja ugovora i Pravilnik o standardima kvalitete za pružanje usluge osobne asistencije.

Na početku rasprave predsjednica SOIH-a Marica Mirić zamolila je sve da uljudno komuniciraju, kako na raspravi, tako i u komunikaciji s državnim organima, da objektiviziraju svoj stav i napišu ga u najboljem mogućem tekstualnom obliku.

Što se tiče Pravilnika o sastavu i načinu rada Komisije za procjenu potrebe korisnika za uslugom osobne asistencije, Mirić je pozvala na objektivnost kod predstavnika udruga osoba s invaliditetom kod procjene potreba korisnika.

Neki od sudionika kazali su da je nejasna lista procjena, imali su nedoumica oko bodovanja pojedine potrebe i slično. Rečeno je da će sve uvelike ovisiti o nalazima i mišljenjima koje korisnici imaju i o tome koliko su oni precizno napisani.

Bilo je nejasnoća i oko kriterija za pružatelje usluge, ali to će se raščistiti tek kad pravilnici budu usvojeni.

Također je rečeno da će svim asistentima koji su prošli SOIH-ovu edukaciju potvrde vrijediti, a novi asistenti proći će trening s educiranom osobom.

Što se tiče pokretanja postupka za ostvarivanje prava na osobnog asistenta, korisnici će morati sami podnijeti zahtjev.

Kad bude poznato što je sve Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od danih prijedloga usvojilo, održat će se još jedan sastanak da se definira protokol kad i što treba odraditi da se ne bi griješilo.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti