ROVINJ Sedmodnevni trening članica SOIH-Mreže žena s invaliditetom

Žene s invaliditetom nalaze se u posebno nepovoljnom položaju i još većem riziku jer su ovisne o partneru ili drugim članovima obitelji

 

Mreža žena s invaliditetom u sklopu SOIH-a organizirala je ovih dana  tradicionalni sedmodnevni trening za svoje članice koji se provodi s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina kako bi se zaštitila  ženska prava te osnažile žene s invaliditetom u lokalnim zajednicama. 

Ljetni trening održan je u Centru M.A.R.E. u Rovinju uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. 

U okviru treninga provedene su  dvije edukacije iz područja obiteljskog nasilja i sveobuhvatan dvodnevni trening savjetodavnih vještina koji se sastojao od 5 tematskih modula.  

Mentorica za osobni razvoj i plesna terapeutkinja, Daria Udossi provela je radionicu osobnog razvoja i plesa koristeći mindfulness metodologiju dok je Kristina Ivatović održala predavanje o  digitalnim vještinama i najčešće korištenim besplatnim google alatima.

Putem Zoom platforme u radionice se uključio Tomislav Benjak  iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je predstavio nacionalne  programe preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice, raka debelog crijeva te slabovidnosti kod djece u dobi od četiri godine.

Mira Katalenić i Štefica Roginić  ženama su govorile o projektu “Mijenjam svijet, njegujem cvijet – sebe” usmjeren  na osvještavanje unutarnjeg “ja”. Putem video zapisa Akademije liderstva za organizacije civilnoga društva provedene su radionice koje su obuhvatile kritičko razmišljanje, izlazak iz zone komfora te autentično vođenje.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč Knežević  tijekom treninga predstavila je položaj žena s invaliditetom u Hrvatskoj te pozitivne pomake u području obrazovanja i zapošljavanja. Uz to, prikazala je i najnovije rezultate istraživanja o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju žena.

Članice Mreže Marica Mirić i Ivana Kučina predstavile su okupllljenima Nacionalni plan za ravnopravnost spolova do 2027., dok je izradu Akcijskog plana Mreže žena s invaliditetom moderirala Gordana Jurčević.

Edukacije, radionice i treninzi ovogodišnjeg sedmodnevnog treninga bili su iznimno korisni, poticajni i inspirativni za članice  koje su izrazile veliko zadovoljstvo odabirom tema. Okruženje i sinergija ove je godine motivirala je okupljene te ih osnažila u preuzimanju inicijativa u njihovim sredinama.

Na treningu su sudjelovale ukupno 34 članice Mreže predstavnice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge invalida rada Zagreba, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Udruge distrofičara Krapina, Društva distrofičara Zagreb i Udruge civilnih invalida rata Grada Zagreba.

Žene s invaliditetom i nadalje se nalaze u posebno nepovoljnom položaju i još većem riziku jer su ovisne o partneru ili drugim članovima obitelji. Iz tog će razloga  SOIH-Mreža žena s invaliditetom nastaviti djelovati na podizanju razine svijesti o nasilju, osnaživanju žena s invaliditetom za prijavu nasilja te pružanju zaštite i podrške za izlazak iz nasilnog okruženja.

SOIH - Mreža žena s invaliditetom je organizacijska jedinica unutar Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Osnovana je 2001. godine, a u sklopu mreže djeluje i SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja.

 

In-portal