SOIH Održana završna konferencija projekta UP.04.2.1.06.0062 Platforma 50+

Bespovratna sredstva za projekt osigurana iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 390.239,50 eura (85%) te iz državnog proračuna Republike Hrvatske s dotacijom od 68.865,79 eura (15%)

 

U kongresnoj dvorani hotela Diplomat u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta UP.04.2.1.06.0062 Platforma 50+ na kojoj su sudjelovali brojni uzvanici i suradnici. Naime, projekt Platforma 50+  proveo se u okviru tematskog područja "Poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom". Ciljevi projekta bili su ojačati društveni utjecaj organizacija osoba s invaliditetom u zaštiti prava i poboljšanju kvalitete u RH, ojačati partnerstvo i suradnju između organizacija osoba s invaliditetom, akademske zajednice i javnog sektora te ojačati kapacitete organizacija OSI za povećanje utjecaja na proces donošenja odluka te praćenje i izradu javnih politika.

SOIH, pod čijom je nadležnosti projekt bio morao je sklopiti parnerstvo s jednom znanstvenom institucijom i barem još sedam partnera. Međutim, SOIH je nadmašio tu brojku te osvario partnerstvo s čak 11 saveza za osobe s invaliditetom.

Na početku konferencije okupljenima se obratila Martina Mokus koja je vodila cijelu konferenciju. Mokus je pozdravila sve prisutne te se posebno zahvalila predstavnicima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, istaknuvši kako bez njihovog doprinosa cijeli ovaj projekt ne bi bilo moguće odraditi. Zahvalila se također svim partnerima koji su radili na projektu te samim nositeljima. Naglasila je kako bez osoba s invaliditetom i njihovih roditelja te svih onih koji su sudjelovali u projektinim aktivnostima nebi bila moguća provedba.

Nakon uvodnih pozdrava okupljenima se obratila voditeljica projekta Marica Mirić.

"Izuzetna mi je čast pozdraviti sve koji su došli da obilježimo završetak ovog iznimno važnog projekta. Posebno se zahvaljujem Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koji su prepoznali našu važnost. Dali su nam zadatak da osmislimo smjernice na kojima ćemo dalje raditi, a to smo i ostvarili. Stoga je ovaj projekt zalog za budućnost. Zahvalila bi se znanstveno istraživačkoj instituciji, Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu te njihovim predstavnicima i istraživačima. Projekt nije bilo lako provesti, ali mislim da je Edukacijsko rehabilitacijski fakultet odradio to savršeno stoga se nadam da to nije zadnji projekt. Smatram da u ovim područjima treba produbiti istraživanja i treba spoznati sve one teškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom i ovako nastaviti raditi. Ovaj uspjeh je pokazatelj da mi u savezima osjećamo bilo i teškoće osoba s invaliditetom. Želim da se ovaj projekt nastavi u novom programskom razdoblju," istaknula je Mirić.

Damir Miholić, prodekan za poslovanje s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta pozdravio je sve prisutne u svoje ime i ime dekana te pohvalio provedbu cijelog projekta.

Iz Nacionalne zaklade nazočnima se obratio Ante Matić te naglasio kako osobe s invaliditetom nisu socijalna kategorija, nego ravnopravni članovi ovog društva te dodao kako se borba za prava osoba s invaliditetom odnosi na njihovu jednakost.

Nakon toga riječ je dobila Nada Zrinušić, ravnateljica Uprave za programe i projekte Ministarstva rada mirovinskog sustava i socijalne politike.

"Zadnjih godina puno se napravilo za osobe s invaliditetom, a ovaj projekt je još jedan pokazatelj toga. Rezervirana su veća sredstva te se posvetila veća pažnja kako bi se javne politike za OSI unaprijedile i kako bi se povezala znanstvena zajednica sa organizacijama za osobe s invaliditetom", kazala je Zrinušić.

Na konferenciji sudionici su imali prilike vidjeti i kratki promo film nastao u produkciji SOIH-a i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Mokus je opsežno objasnila koji su bili ciljevi cjelokupnog projekta kroz tri godine rada. Kazala je kako je sudjelovalo 11 nacionalnih  saveza te da se proveo u četiri županije i to Osječko- baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj te na području grada Zagreba. Kratko je objasnila koje su se sve aktivnosti provodile u sklopu projekta u tri godine trajanja.

Dominik Sikirić sa Eukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta predstavio je zakonodavnu stranu cijelog programa.

"Dobili smo jedan delikatan zadatak, usporediti zakonodavstvo te vidjeti koliko je ono u skladu s osobama s invaliditetom. Svrha svega bila je razvoj smjernica programa. Htjeli smo saznati na koji način zakonodavni okvir pomaže osobama s invaliditetom ili kako ih ograničava u svakodnevnom životu. Područje našeg istraživanja bilo je obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita i odgovarajući životni standardi. Pomoću ovih rezultata pokušali smo doći do saznanja kako najbrže doći do adekvatne socijalne politike za osobe s invaliditetom. U formiranju socijalne politike moraju biti uključeni svi kojih se ona tiče, a ne samo država, rekao je Sikirić. 

Na konferenciji je bilo govora o problematici asistivne tehnologije u životu osoba s invaliditetom, a rezultate je predstavila profesorica Zrinjka Stančić.

"Bilo nam je bitno pratiti pokazatelje u svijetu. Iz analize je vidljivo da čak 17% ljudi u Republici Hrvatskoj treba neki oblik asistivne tehnologije. Obveze Republike Hrvatske su osigurati i promicati tehnologije koje su cijenovno dostupne svima. Htjeli smo istražiti podatke o asistivnoj tehnologiji koju OSI koriste u radu, njihova iskustva s procesom nabave i samog korištenja asistivne tehnologije te njezinu učinkovitost u svakodnevnom radu, istaknula je Stančić.

Za kraj je voditeljica projekta Marica Mirić iznijela šest ključnih točaka projekta i kazala što planira za budućnost.

"Kroz smjernice smo radili na obrazovnom procesu OSI, željeli smo da bude individualizirani pristup za svako dijete s teškoćama u razvoju. Jako je bitna uključenost roditelja u sam proces školovanja djeteta. Također tražimo bolju suradnju vrtića i škola u pružanju kontinuirane podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

Ciljevi cjelokupnog pojekta provedeni su kroz četiri temeljna područja: mjera za potporu pristupu održivom i kvalitetnom zapošljavanju, osiguravanju adekvatno usklađenih znanja i vještina s potrebama tržišta rada te aktivnosti vezane uz socijalno uključivanje i potporu javnoj upravi. Bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda te iznose 390.239,50 eura (85%) te iz državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 68.865,79 eura (15%).

Provedbena tijela projekta bili su Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.