HIT JE BIT' MENTALNO FIT Održano online predavanje na temu 'Mentalno zdravlje i prehrana'

U posljednje vrijeme osim nedostatka brige o prehrani i njenom utjecaju na zdravlje, općenito pa tako i na mentalno zdravlje, javlja se i druga krajnost, a to je pretjerana briga o prehrani koja vodi u poremećaje hranjenja i preopterećenje - počinjemo se bojati hrane

Snimka zaslona, sudionici.

 

O povezanosti prehrane i mentalnog zdravlja, važnosti zdravih prehrambenih navika, teškoćama i glavnim čimbenicima adekvatne prehrane kod osoba s mišićnom distrofijom održano je online predavanje ovog utorka, 7. studenog 2023. godine u organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske i partnera, Društva distrofičara Zagreb.

Nastavak je to ciklusa edukacija i radionica o mentalnom zdravlju u okviru projekta 'Hit je bit' mentalno fit', a predavanje na temu 'Mentalno zdravlje i prehrana' održali su Dragana Budimir, psihologinja SDDH i Slobodan Marinković, fizioterapeut SDDH.

Poznata je izreka 'ono si što jedeš', koja se može protumačiti na različite načine. Kvaliteta prehrane izravno utječe na nas i naše zdravlje tako što nam osigurava više ili manje kvalitetnih tvari.

Kvaliteta prehrane utječe i na naše raspoloženje, stoga je važno promisliti gdje u prehrani ima mjesta za napredak. No u posljednje vrijeme osim nedostatka brige o prehrani i njenom utjecaju na zdravlje, općenito pa tako i na mentalno zdravlje, javlja se i druga krajnost, a to je pretjerana briga o prehrani koja vodi u poremećaje hranjenja i preopterećenje - počinjemo se bojati hrane.

Slobodan Marinković je tako održao uvodnu prezentaciju o prehrani i važnosti iste kod osoba s mišićnom distrofijom. Bilo je govora o piramidi zdrave prehrane, o važnosti održavanja optimalne težine, te koje su specifičnosti u prehrani osoba s mišićnom distrofijom.

Prisutni su također mogli čuti koje vitamine, minerale i probiotike bi osobe s mišićnom distrofijom trebale unositi i koje su opće preporuke u održavanju balansa zdravlja tijela i zdrave tjelesne težine.

Dragana Budimir govorila je o tome kako je hrana važna za naše mentalno zdravlje i cilj bi svakako trebao biti da imamo hranjivu, raznoliku, nutritivno bogatu, umjerenu prehranu, jer izbacivanje bilo čega iz prehrane ne donosi rezultate.

Ne može se govoriti o prehrani, a da se ne dotakne poremećaja hranjenja pa je predavačica upoznala prisutne s anoreksijom, bulimijom i kombinacijom ta dva poremećaja, a danas sve više imamo prisutnu i ortoreksiju ili poremećaj 'ispravnog hranjenja' kad pretjerana zdrava hrana naše zdravlje narušava.

Svakoga dana donosimo odluku o tome što ćemo pojesti ili popiti i svaka ta odluka direktno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Birajmo pametno i zdravo.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti