NOVI JELKOVEC Društvo distrofičara održalo završnu konferenciju projekta 'Jednaki od malih nogu'

Najvažniji uspjeh u provođenju projekta je nastavljeno kvalitetno partnerstvo s Dječjim vrtićem Iskrica. Ostvarena je senzibilizacija i edukacija djece Dječjeg vrtića Iskrica i korisnika DDZ-a, uz aktivno sudjelovanje i inkluziju te pravilno i odgovorno ponašanje

Prizor s konferencije.

 

Društvo distrofičara Zagreb (DDZ), u suradnji s partnerima Dječjim vrtićem Iskrica, Udrugom za prevenciju prekomjerne težine Hrvatska i Savezom društava distrofičara Hrvatske, provelo je projekt 'Jednaki od malih nogu', financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je započeo 1. studenog 2021., a završava 31. kolovoza 2022. godine.

Povodom kraja istog, Društvo distrofičara Zagreb održalo je završnu konferenciju projekta u utorak, 30. kolovoza 2022., od 11 do 12 sati, u svojim prostorijama u Novom Jelkovcu.

Marica Mirić, predsjednica DDZ-a, održala je uvodni govor, naglasivši važnost suradnje s navedenim partnerima. Prisjetila se i nedavno preminulog dr. Zorislava Bobuša, čija smrt je pogodila mnoge, a posebno nju kao najbližu dugogodišnju suradnicu.

Potom je Valentino Škiljan putem prezentirao aktivnosti projekta, koje su uspješno provedene proteklih nekoliko mjeseci: Prilagođeni prijevoz korisnika DDZ-a; Predavanja 'Mi smo djeca s MD', 'Zašto se kreće s pomoću invalidskih kolica?', 'Kako komunicirati s djecom s teškoćama u razvoju', 'Važnost prehrane' kroz igru za djecu Dječjeg vrtića Iskrica; Edukacije za korisnike, roditelje i partnere: ‘Aktivizam mladih’, ‘Konvencija o pravima osoba s invaliditetom - članak 7. djeca s teškoćama u razvoju’, ‘Važnost pravilne prehrane’; Edukacije zaposlenika i partnera: ‘Edukacija o načinima komuniciranja s osobama s invaliditetom’, ‘Edukacija o načinima komuniciranja s osobama s invaliditetom’, ‘Radionica ekološkog vrtlarenja’; Decoupage radionice na drvetu s Dječjim vrtićem Iskrica (šest radionica); Radionice hortikulture s Dječjim vrtićem Iskrica (šest radionica); Radionice hortikulture s Dječjim vrtićem Iskrica (šest radionica).

Zaključak prezentacije odnosio se na uspjeh aktivnosti.

- Najvažniji uspjeh u provođenju projekta je nastavljeno kvalitetno partnerstvo s Dječjim vrtićem Iskrica. Ostvarena je senzibilizacija i edukacija djece Dječjeg vrtića Iskrica i korisnika DDZ-a, uz aktivno sudjelovanje i inkluziju te pravilno i odgovorno ponašanje. Uspjeh predstavljaju i izrađeni predmeti koje su djeca Dječjeg vrtića Iskrica dobila na poklon, a služiti će i za izložbu u vrtiću. Korisnici DDZ-a obogaćeni su za još jednu kreativnu aktivnost, naučeći od djece Dječjeg vrtića Iskrica metodu izrade i ukrašavanja Quilling. Djeca i korisnici ostvarili su komunikaciju bez predrasuda te su kroz interakciju i zajedništvo, pomažući jedni drugima, surađivali na radionicama i u raspravama.

Na završenoj konferenciji prisustvovalo je 36 ljudi, ispunivši cijelu dvoranu. U ime ravnateljice Dječjeg vrtića Iskrica Renate Grdić na konferenciji je sudjelovala njihova edukacijska rehabilitatorica Marija Jelović, a u ime Centra Novi Jelkovec ravnateljica Vlatka Tucelj Omeragić sa četvero suradnika/ca.

Na kraju je uslijedio prigodni domjenak, uz opušteni razgovor s predsjednicom. Svi prisutni su rekli nekoliko riječi o sebi, s naglaskom na to kako su proveli ljeto. Posebno je sve razveselila vijest da će prisutna socijalna radnica roditi u prosincu, a oni koji su nedavno dobili bebe također su to podijelili sa svima.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti