SDDH Dobitnici Rektorove nagrade za istraživački rad

Laura Bilandžić i Bruna Bašić, studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dobitnice su Rektorove nagrade za rad "Asistivna tehnologija i kvaliteta života mladih s mišićnom distrofijom" iz područja društvenih znanosti

 

U radu su predstavljeni rezultati kvalitativnog istraživanja provedenog s ciljem stjecanja uvida u izazove s kojima se mlade osobe s mišićnom distrofijom susreću tijekom korištenja asistivne tehnologije u Republici Hrvatskoj.  Prikazano je na koji način asistivna tehnologija doprinosi poboljšanju njihove kvalitete života, a istraživanje je identificiralo preporuke za unaprjeđenje procesa procjene, nabave i korištenja asistivne tehnologije.

“Nadam se da će istraživanje ostaviti neki trag, ne samo u znanosti, već da će doista donijeti promjene i u svakodnevnom životu osoba s mišićnom distrofijom.” – izjavila je Laura Bilandžić.

Studentice su u svom radu zahvalile Savezu društava distrofičara Hrvatske i Društvu distrofičara Zagreba na suradnji u provedbi istraživanja. Posebnu zahvalu uputile su sudionicima istraživanja, osam mladih osoba s mišićnom distrofijom koji su omogućili realizaciju znanstvenog rada kroz intervjue provedene tijekom Foruma mladih SDDH održanog 27. studenoga 2022. u prostorima Društva distrofičara Zagreb i online, istaknuvši kako su upravo sudionici ono što čini cijelo istraživanje.

Cjelokupan rad, izrađen je uz mentorstvo Renate Pinjatele, dostupan je u Bazi znanja SDDH, a popis svih dobitnika možete pronaći ovdje.

Početak suradnje SDDH s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, profesoricom Renatom Pinjatelom i studentima bio je u okviru Erasmus+ projekta SDDH „Digitalni prozor u svijet MD“.

Iz SDDH Lauri i Bruni upućuju čestitke na iznimnom postignuću te im  žele puno uspjeha u budućem radu.  Vjeruju u pozitivne promjene i efekte ovog istraživanja koji će dovesti do pomaka u primjeni asistivne tehnologije.

                                                                                                

Izvor : Savez društva distrofičara Hrvatske