VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Lekcije iz povijesti, dio treći

Kažu da nije vijest da je pas ujeo čovjeka, nego čovjek psa. A u informativnom prostoru ovog područja djelovanja vijesti da je pas ugrizao čovjeka bome poveliki broj. Sve nešto 'prvi puta', 'do sada neviđeno', a u zadnje vrijeme i sve veća naklonjenost određenoj vrsti invaliditeta...

Povijest, ilustracija.

 

I zato rubriku 'Dogodilo se...' ne bi zgorega uvesti bilo.

Pa krenimo (ili nastavimo).

DIOZ, začetnik URIHO-a, bio je uređen pravni sustav u kojemu se u mnogo čemu išlo ispred vremena i gradilo za one koji dolaze, imao sistematizaciju s preko tristo različitih radnih mjesta (a danas?!) u vrlo heterogenim i raznorodnim djelatnostima i zanimanjima i k tome pravilnik o plaćama i nagrađivanju prema rezultatima postignutim.

Tako 1980. godine donesen i Pravilnik o radnim normama kojim se 'utvrđuju metodologija i kriteriji za utvrđivanje radnog učinka'. Po prvi puta na prostorima bivše nam države u ovaj pravilnik bio ugrađen i institut tzv. dvojnih normi, tj. određivanja stupnja nadoknađivanja nepostignutog radnog učinka za osobe s invaliditetom (od 1. do 5. stupnja - 10% do 50%) kako bi ih se pravedno, i financijski konkretno k tome, izjednačilo s ostalim zaposlenicima. U kreiranju, procjeni i primjeni dvojnih normi najveći doprinos dala Služba za rehabilitaciju koja je prvu timsku obradu osoba s invaliditetom, s ciljem utvrđivanja stupnja dvojne norme, odradila 2. listopada 1980. godine.

U to vrijeme pri svakoj zaštitnoj radionici postojao interni tzv. 'fond ustupljenih poreza i doprinosa' (vodio se na posebnom računu), koji je, prevedeno na današnji jezik, zapravo predstavljao poticaje koje je država ustupala. Sustav dvojnih normi bio je bitan jer se temeljem njegove primjene određivao onaj dio ovih sredstava koji se odnosio na subvencioniranje smanjene radne učinkovitosti osoba s invaliditetom. Zornosti i jasnoće radi, u financijskom je smislu ovaj interni fond bio 10-15 puta manji od sredstava koja se Ustanovi po različitim poticajnim osnovama danas odobravaju...

I tako prije više od četrdeset godina u DIOZ-u kreirani sustav dvojnih normi bio je Lijepoj našoj osnova za zakonsku regulativu sustava poticaja i sufinanciranja smanjene radne učinkovitosti osoba s invaliditetom, a i u URIHO-ve pravilnike o plaćama, kao i u kolektivni ugovor, ugrađeni bez puno muke i (samo)hvaljenja.

I onda - je li danas pas još uvijek ujeda čovjeka ili...?!

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti