VIŠNJA MAJSEC SOBOTA 'Ostavimo stvari boljima nego što smo ih našli'

U Lijepoj našoj, pod motom ‘Ostavimo stvari boljima nego što smo ih našli’, od 2019. godine Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) postoji, svojim djelovanjem nastojeći ‘pozicionirati Hrvatsku kao zemlju jedinstvenih prilika za razvoj umjetne inteligencije'

Natpis 'Učinimo svijet boljim', ilustracija.

 

Raspisali se na sve strane o tom nekom ‘umjetno inteligentnom’ ChatGPT-u, koji tekstove piše, pitanja i odgovore kroji pa i pravne dokumente sriče, podmećući bome neopreznima i rog pod svijeću. Vele da je to ‘veliki jezični model koji umjetnu inteligenciju koristi kako bi pisao i razgovarao s ljudima na način koji je što je moguće sličniji ljudskom’.

Tako prije par dana u jednim irskim novinama osvanuo članak pod naslovom ‘Gadno smo pogriješili’. Uz veliku ispriku zbog jednog neselektivno objavljenog teksta, za koji je utvrđeno da ga je ‘umjetna inteligencija napisala’, glavni je urednik pokušao čitateljstvu osvijestiti (a nadam se i sebi samome) da i novine i portali sve više ‘žrtve namjerne prijevare postaju te da to ne treba olako shvaćati’.

Uređivačke bi politike tako gusta cjedila pod hitno morale naći, gotovo nepropusna za obmane raznih vrsta, dolazile li one od prirodne (ne)inteligencije ili ove ‘umjetno visoko misaone’.

A u Lijepoj našoj, pod motom ‘Ostavimo stvari boljima nego što smo ih našli’, od 2019. godine Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) postoji, svojim djelovanjem nastojeći ‘pozicionirati Hrvatsku kao zemlju jedinstvenih prilika za razvoj umjetne inteligencije, orijentirane prema čovjeku, kroz kulturu dijaloga…’. Pregledavam njihovu stranicu i želim im vjerovati jer među njima su i mnoga poznata lica koja me po njihovim dosadašnjim aktivnostima, pa i uspjesima, k tome povjerenju vuku.

Jer pametni alati samo u rukama dobronamjernih, razboritih i emocionalnim koloritom čovječnosti obojanih ljudi korisnima bivaju.

Nove mogućnosti za nove razumne prilagodbe na vidiku? Razumne ili…?

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti