CENTAR ZA ŽENSKE STUDIJE Poziv na 17. Dane Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije iz Zagreba poziva sve zainteresirane na obilježavanje 17. Dana Marije Jurić Zagorke, koji se održavaju od 21. do 26. studenoga 2023. godine

Marija Jurić Zagorka, ilustracija.

 

Program je započeo u utorak, 21. studenoga 2023., u 18 sati, ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, kostimiranom izvedbom 'Cvijet za riječ' - Ponesi cvijet za našu Zagorku.

U srijedu, 22. studenoga 2023., održana je edukativno kostimirana šetnja 'Neznane junakinje' u izvedbi Gornjogradskih coprnica.

U četvrtak, 23. studenoga, od 11 do 19 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bio je otvoren za javnost, a bit će otvoren i u nedjelju, 26. studenoga, od 11 do 19 sati. Posjetitelji su moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

Potom će se, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 24. i 25. studenoga, održati znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke 'Marija Jurić Zagorka - život, djelo, nasljeđe', na temu 'Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje'.

- Nekada se o medijima govorilo kao sekundarnom čimbeniku socijalizacije, no danas je

sveprisutnost njihova utjecaja od najranijeg djetinjstva tolika da ih mnogi svrstavaju među primarne odgojne agense. Već dugo mediji nisu samo posrednici određenog sadržaja, već su oformili vlastitu socijalnu sredinu i faktor su konstrukcije socijalne zbilje. Sudjeluju u destabilizaciji granica između virtualnog i zbiljskog (života i teksta), zbog čega je potrebna kritička distanca kada se govori o epistemološkim i ontološkim dimenzijama učinaka suvremenih medija na pojedince, grupe i društvo u cjelini. Medijska će se pismenost pri tome često isticati kao važna sastavnica kritičke sposobnosti, a zahtijeva da postavljamo pitanja o tome tko i gdje stvara određenu poruku, koje se tehnike koriste za privlačenje pažnje, kako različiti ljudi mogu razumijevati određene poruke, koje se vrijednosti i točke gledišta prezentiraju, zašto se neka poruka odašilje, itd. Tema je, naravno, neraskidivo vezana i uz Mariju Jurić Zagorku, našu prvu profesionalnu novinarku koja je od kraja 19. do sredine 20. stoljeća surađivala u brojnim novinama, često nepotpisana ili pod pseudonimom. Bila je članica redakcije Obzora, pisala je političke reportaže o mađarskoj politici, putopisne crtice, autobiografske bilješke, feljtone, jednočinke, organizirala je demonstracije protiv bana Khuen-Hédervárya te bila nakratko zatvorena. Pokrenula je i uređivala Ženski list, potom Hrvaticu, svjesna mnogih povratnih procesa utjecaja medija na društvo, s nadom da tu leži njihov demokratizacijski i emancipacijski potencija - stoji u priopćenju.

U nedjelju, 26. studenoga, najavljena je i tradicionalna šetnja 'Zagorkinim tragom kroz Zagreb' s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

- Taj isti dan, u nedjelju, 26. studenoga, vodimo vas i u samostalan razgled grada! Uz pomoć 'Misterioznog pisma' pretvaramo vas u vodiča/kinju. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim romanom 'Jadranka', koji je počeo izlaziti prije 80 godina. Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, od 12 do 17 sati i potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s 'dokazima' se vratiti na Dolac i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi te nije potrebna prijava - pojašnjeno je.

Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

 

In Portal

 

Povezane vijesti