MEMORIJALNI STAN MARIJE JURIĆ ZAGORKE Poziv na predavanje Martine Findrik

U sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Dolac 8, održat će se predavanje Martine Findrik u utorak, 25. listopada 2022., u 19 sati, pod nazivom 'Strah i Zagorkini romani'

Zagorkini romani, ilustracija.

 

- Strah je s nama oduvijek i vjerojatno nikad neće nestati. Povijesni izvori ne bilježe ga direktno pa se njegov opis ponekad skriva u književnosti. Dugo vremena elementi ljudskog iskustva kroz prošlost, koji nisu bili grandiozni momenti poput ratova, osvajanja, vladara, velikih umjetnika itd., prolazili su gotovo neopaženo - kaže organizator, ističući da bi se s time vjerojatno složila i sama Marija Jurić Zagorka, koja je nastojala dokumentirati i osvijestiti žensku povijest.

- No osim neizrečene povijesti žena, bilježi i narodnu predaju i vjerovanja običnih ljudi. Zapisuje predaje kojima je vjerojatno bila izložena kao dijete pa one za Zagorku imaju i emocionalnu vrijednost. Ova vjerovanja prvenstveno se prenose kroz atmosferu koju autorica stvara u svojim djelima. Ovakav tip povijesti emocija ili u ovom slučaju, preciznije strahova, upleten je u književnu strukturu, tako da gotovo ni ne zamjećujemo da je riječ o povijesti svakodnevice.

U najavljenom kratkom izlaganju promotrit će se svakodnevica puka kroz strahove koji su ih nekoć opsjedali.

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

 

Izvor: Centar za ženske studije

 

Povezane vijesti