DANI MARIJE JURIĆ ZAGORKE Skup 'O zdravlju i bolesti: od medikalizacije do patologizacije'

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i izlaganjima pruže svoj doprinos raspravama na predložene teme, poručuju organizatori

Zagorka, vizual.

 

Centar za ženske studije Zagreb u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever objavio je poziv na znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'O zdravlju i bolesti: od medikalizacije do patologizacije', koji će se održati u sklopu 16. Dana Marije Jurić Zagorke, 25. i 26. studenog 2022. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

- Slijedeći tradiciju znanstvenih skupova koji se od godine 2007. kontinuirano održavaju u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, pozivamo izlaganja tematski okupljena oko aktualnih društvenih fenomena i zbivanja, s posebnim naglaskom na rodnim i ženskim aspektima istraživanih predmeta ili istraživačkih pozicija. S obzirom na to da su najrecentniji društveni procesi u najvećoj mjeri uvjetovani aktualnom globalnom pandemijom, ne iznenađuje činjenica da je ona prepoznata kao golem istraživački izazov, ne samo na području prirodnih znanosti, biomedicine i zdravstva, nego i na poljima tehničkih i biotehničkih kao i društvenih i humanističkih znanosti. Kao bolest čije moguće posljedice na pojedinačna zdravstvena stanja još nisu dokraja apsolvirane, COVID-19 istovremeno diktira i kadšto na neslućene načine transformira donedavno uobičajene i samorazumljive modele subjektivnih doživljavanja i ponašanja, ali i društvene obrasce, konvencije i konfiguracije na različitim planovima, od (inter)nacionalnih do socijalnih i kulturnih. Pandemija kojoj svjedočimo očekivano ostavlja zamjetan i značajan trag i u umjetnostima, gdje kao i u općenitijoj javnoj komunikaciji te u spomenutim, specijaliziranim znanstvenim domenama otvara brojna pitanja i pokreće brojne rasprave. Registrirajući te trendove i pridružujući se raspravama što ih oni otvaraju, znanstveni skup koji bi se održao u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke 2022. godine, u svoj bi fokus stavio kategorije zdravlja i bolesti i njihove međuodnose, kao i posljedice što ih klasificiranje zdravlja kao 'normalnoga stanja' te bolesti kao 'otklona od normalnosti' ostavljaju na pojedinačne, subjektivne, ali i na kolektivne, društvene identitete - stoji u pojašnjenju između ostalog.

- Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i izlaganjima iz područja medicine rada/sporta i slično; medicinske (i druge) antropologije, biotehničkih znanosti, sociologije, etnologije, povijesti, filozofije, rodnih studija, komunikologije i znanosti o medijima, znanosti o književnosti i slično pruže svoj doprinos raspravama na predložene teme. Pozivamo stoga istraživače i istraživačice iz područja političkih znanosti, povijesti, filozofije, znanosti o književnosti, kulturalnih studija, edukacijskih znanosti, sociologije, lingvistike, medija, komunikacija i novinarstva, antropologije, etnologije, kao i sve druge koji žele doprinijeti raspravi i pokušaju da se bolje razumije ova dinamika koja transformira naš politički i širi kulturni prostor - poručuju organizatori.

Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sažetak izlaganja, između 150 i 300 riječi, s kraćim životopisom treba poslati do 15. rujna 2022., na email adresu: zagorka@zenstud.hr.

Kotizacija uključuje: sudjelovanje na konferenciji, konferencijske materijale, osvježenje, ručak i potvrdu o sudjelovanju na skupu, a za autore/ice radova iznosi 150 kuna, dok studenti/ce postdiplomskih studija, nezaposleni/e i sudionici/bez izlaganja ne plaćaju kotizaciju.

Programski odbor skupa čine: dr. sc. Lidija Dujić, dr. sc. Anita Dremel, dr. sc. Maša Grdešić, dr. sc. Suzana Coha, mr. sc. Sandra Prlenda, Ana Zbiljski.

 

Izvor: Centar za ženske studije

 

Povezane vijesti