TAEKWONDO U Zadru održan treći Donat Open

U Zadru u dvorani Krešimira Ćosića 30. rujna 2023., u organizaciji TKOI Donat i TK Donat, održan je treći po redu Donat Open, natjecanje u taekwondou i parataekwondou. Ovo natjecanje održalo se u sklopu Europskog tjedna sporta i programa 'Prevencija nasilja sportom u školama'

Prizor s natjecanja.

 

Na natjecanju su sudjelovali taekwondoaši i parataekwondoaši, a ovo natjecanje svojim prisustvom uveličala je i Hrvatska parataekwondo reprezentacija koja se nedavno vratila sa Svjetskog prvenstva u Meksiku na kojem je osvojila čak 14 medalja.

Ovo međunarodno natjecanje bilo je jedno od kriterijskih natjecanja Hrvatskog parataekwondo saveza u 2023. godini, a sudjelovalo je više stotina taekwondoaša i parataekwondoaša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz Slovačke.

Turnir je održan u sklopu programa 'Prevencija nasilja sportom u školama', a pokrovitelj cijeloga turnira bilo je Ministarstvo turizma i športa kao i Športska zajednica Grada Zadra te HEP, ali i mnogi drugi sponzori.

Prije početka natjecateljskog dijela, uz prigodan program održano je i svečano otvaranje turnira kojem su nazočili brojni gosti među kojima su bili Snježana Jurinić, zamjenica pročelnice UO-a za kulturu i šport u Gradu Zadru, te predsjednica Športske zajednice kao i župan Božidar Longin, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i športa, dopredsjednik HPO-a Josip Držaić, direktorica Hrvatskog parataekwondo saveza Martina Peranović, direktor Športskog centra Višnjik Denis Karlović kao i mnogi drugi.

Prva se okupljenima u svoje ime i u ime gradonačelnika grada Zadra Branka Dukića, obratila Snježana Jurinić pohvalivši sve one koji se bave taekwondoom i parataekwondoom. U svom obraćanju pohvalila je Matea Škaru koji se nedavno okitio zlatom na Svjetskom prvenstvu održanom u Meksiku. Jurinić se zahvalila taekwondo i parataekwondo klubovima koji su organizirali ovaj događaj kao i  roditeljima parataekwondoaša rekavši kako su i oni zaslužni zato što Zadar danas ima svjetskog prvaka u Parataekwondou.

Nakon toga riječ je dobio župan Božidar Longin.

- Sport pomiče sve granice, sport je nešto što traži upornost i rad, ali sport je i 'fair play'. Ono što ja kao Zadranin moram priznati i što nas je svih jako dirnulo je osvajanje zlatne medalje našeg Matea Škare. Hvala ti Mateo što si nas učinio ponosnima i što si svojim radom i trudom pronio ime ove županije i grada cijelim svijetom - rekao je Longin.

Dopredsjednik HPO-a Držaić prenio je pozdrave predsjednika HPO-a Ratka Kovačića te pohvalio organizaciju ovoga turnira i čestitao svim parasportašima na izvanrednom uspjehu koji su ostvarili u Meksiku.

Josip Držaić i Martina Peranović.- Dragi sportaši, čestitamo vam na 14 medalja koje ste donijeli iz Meksika, to je veliki rezultat koji ne možemo nikada zaboraviti. Zadrani su uvijek bili srdačni kada su u pitanju sport osoba s invaliditetom kao i rad i život osoba s invaliditetom. Treba vam svima čestitati, posebice taekwondo klubu Donat i njihovoj predsjednici na ovome što ste svi skupa učinili - rekao je Držaić koji je odao priznanje za trud rad direktorici Hrvatskog parataekwondo saveza Martini Peranović, rekavši kako je Peranović probila sve moguće otpore u svome radu te kako je to dovelo do rezultata koje Hrvatski parataekwondo savez danas ima. Pohvalio je i njezino vođenje najtrofejnijeg parataekwondo kluba URIHO koji se iz Meksika vratio s pet odličja, odnosno s četiri zlatne i jednom brončanom medaljom.

- Dragi sportaši, kao što ste bili do sada ponizni, radišni i poslušni, budite i dalje takvi, uvijek budite uporni i nikada nemojte odustati, kao što niste ni do sada, to vas je dovelo do ovih sjajnih rezultata - Držaić je još kazao.

Okupljenima se obratio i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta koji je uputio pozdrave okupljenima te prigodnim govorom otvorio turnir na Višnjiku.

- Veliki se trud ulaže u sport, značajna je i potpora roditelja i cijele zajednice, a i u taekwondou i u parataekwondou je zamjetno kako se treba odnositi prema mladima, koliko je bitna uključenost, kao i što je značajno da se sportom suprotstavljamo nasilju. Turnir se održava u Europskom tjednu sporta, a vama iz taekwondoa i parataekwondoa velika hvala na svemu i na vašim značajnim postignućima - kazao je Družak.

- Treći Donat Open je ujedno posljednje od kriterijskih natjecanja Hrvatskog parataekwondo saveza u 2023. godini na kojem su natjecatelji Hrvatskog parataekwondo saveza imali priliku loviti normu za nastup na nadolazećem Europskom parataekwondo poomsae prvenstvu. TKOI Donat napravio je još jedan korak prema ostvarivanju sportskih i društvenih snova naših parasportaša, i zajedno ćemo nastaviti graditi inkluzivnu sportsku zajednicu, Istaknula je direktorica Hrvatskog parataekwondo saveza Martina Peranović.

Predsjednik Hrvatskog parataekwondo saveza Kristijan Škravan rekao je kako je iznimno ponosan na organizatora natjecanja TKOI Donat Zadar.

- U subotu je Zadar bio domaćin 3. Donat Open natjecanja u taekwondou i parataekwondou, koje je ujedno jedno od kriterijskih natjecanja Hrvatskog parataekwondo saveza u 2023. godini za odlazak na Europsko prvenstvo i Austriji krajem 11 mjeseca. Izuzetno sam ponosan na organizatora natjecanja TKOI Donat Zadar, promovirajući sport kao sredstvo povezivanja i podrške svima. Zaista je bilo lijepo vidjeti podršku od strane državnog tajnika za sport, gospodina Tomislava Družaka, dopredsjednika HPO-a, gospodina Josipa Držaića, župana Zadarske županije, sportske zajednice kao i stručnog stožera Hrvatskog parataekwondo saveza i Hrvatskog taekwondo saveza. TKOI Donat napravio je još jedno veliko natjecanje, i želim im još bolje uspjehe u narednim godinama. Također čestitke gospođi Đani Bajlo i Miljenku Lisici na izvrsnoj organizaciji kao i svim sportašima, trenerima i klubovima koji su bili učesnici ovog sportskog spektakla - kazao je Škravan za In Portal.

Na parataekwondo dijelu natjecanju sudjelovalo je 70 natjecatelja iz Hrvatske i Slovačke, a na cijelom natjecanju sudjelovalo je ukupno 293 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti