DOŠLI SMO, VIDJELI I POBIJEDILI Održana press konferencija Hrvatskog parataekwondo saveza

Ovi rezultati još su veći ako uzmemo u obzir to da se Hrvatski parataekwondo savez pripremao u nemogućim uvjetima. Naime, već tri godine su bez struje i vode u dvorani u kojoj treniraju

 

Povodom sjajnih rezultata Hrvatske parataekwondo reprezentacije, ovu srijedu u Combat centru održana je press konferencija Hrvatskog parateakwondo saveza.

Događaju su prisustvovali čelni ljudi saveza kao što su predsjednik Kristijan Škravan i direktorica i trenerica Hrvatske parataekwondo reprezentacije Martina Peranović, ali i oni zbog kojih Hrvatska danas ima 14 novih medalja iz Meksika - hrvatski parataekwondoaši. Među prisutnima našao se i glasnogovornik HPO-a Denis Lugarić.

Najprije se svim okupljenima obratio i zahvalio na dolasku predsjednik Kristijan Škravan.

- Pozdravljam vas sve ispred Hrvatskog parataekwondo saveza i zahvaljujem svima na dolasku. Posebno pozdravljam naše sportaše i osvajače medalja. Zahvaljujem se i predstavnicima medija koji su nas došli podržati.

Jedan smo od najmlađih, ali i najtrofejnijih saveza u sklopu HPO-a. Imamo 18 klubova koji su članovi Hrvatskog parataekwondo saveza. Nabrojat ćemo sve klubove iz kojih dolaze članovi naše reprezentacije koji su bili u Meksiku. Ispred kluba URIHO za reprezentaciju je nastupilo pet natjecatelja koji su doprinijeli ovom uspjehu s četiri zlatne i jednom brončanom medaljom, klub Kukkiwon Zagreb koji je imao tri predstavnika koji su osvojili tri zlatne medalje, PK Čigra s tri člana, a osvojili su dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Tu su još i klub Donat s osvojenom jednom zlatnom medaljom, PTK Dugo Selo s jednom srebrnom medaljom, PTK Krijesnice jednu srebrnu medalju te PTK Rugvica čiji je predstavnik Kristijan Burušić ispao u prvom kolu - istaknuo je na početku predsjednik Škravan.

Nakon uvodnih predsjednikovih riječi na red je došao i izbornik Mario Rendulić koji je kazao kako čestitki nikad dovoljno za ovo što su naši reprezentativci ostvarili.

- Puno je faktora koji su se trebali posložiti kako bi se otišlo na natjecanje i osvojilo ove brojne medalje. Bilo je malo vremena da se sve organizira s naše strane jer je raspis za prijave objavljen tek tri mjeseca prije samog natjecanja.

Svi naši sportaši morali su izaći na četiri kriterijska natjecanja, kao i na četiri entry stagea na kojima su sudjelovali svi sportaši, a služio je kao provjera njihovih sposobnosti. Ovo natjecanje održavalo se po novim kriterijima koje je u jako kratkom roku trebalo naučiti, ali naši su sportaši uspjeli.

Zbog svega što smo prošli, sam odlazak kao i osvajanje velikog broja medalja, ravan je čudu. Pokupili smo velike simpatije od samog svjetskog vrha, prepoznati smo kako po svojim bojama, tako i po rezultatima. Spomenuo bih Ivana Mikulića koji je perjanica parataekwondoa kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Zbog puno natjecanja koja su se održala u kratkom roku, Mikulić nije uspio doći do medalje na ovom Svjetskom prvenstvu, ali o njegovoj kvaliteti dovoljno govori činjenica da je ostao neporažen na tri velika natjecanja gdje su se našli svi svjetski borci. Ivan je na prošlom Grand Prixu već osigurao Paraolimpijske igre u Parizu, a trenutno se nalazi na prvom mjestu svjetske rang liste te bi kao prvi trebao i otići u Pariz.

Nadam se da će ova pressica pomoći pri rješavanju problema s kojima se susrećemo u radu - istaknuo je Rendulić.

Zajednička fotografija.Glavni trener naših parataekwondoaša, Matija Soro, kazao je da je izuzetno ponosan na naše sportaše.

- Ovo su povijesni rezultati, ne samo za parasport, nego i za hrvatski sport općenito. Čestitam svim našim sportašima, a posebno Stipi Bariću koji je u najtežoj kategoriji izborio prvo mjesto te dobio ovacije, ne samo naše, nego i cijele međunarodne publike.

Danijela Topić je također ostvarila povijesni rezultat jer je za svoju borbu dobila najveću ocjenu u tehničkim disciplinama od svih natjecatelja na natjecanju.

Leon Božo Škravan i Filip Cimaš su se u klasi (P33) borili za prvo mjesto, priredivši nam tako hrvatsko finale u toj kategoriji. Roko Boduljak se u kategoriji P22 također okitio zlatom.

Moramo istaknuti i našu Senadu Halilčević koja je dobila nagradu za najuporniju natjecateljicu na cijelom natjecanju. Zahvaljujem se i svim ostalim našim sportašima koji su nam pružili jedno nezaboravno iskustvo na ovom natjecanju. Došli smo, vidjeli i pobijedili - zaključio je Soro.

Direktorica i trenerica za tehničke discipline Martina Peranović bila je izuzetno zadovoljna postignutim s obzirom na to da je savez imao financijskih problema pri odlasku na ovo natjecanje.

- Na Svjetsko prvenstvo otišla je naša najveća selekcija do sada s ukupno 19 članova, od toga 16 članova u tehničkim, a tri člana u borbenim disciplinama. Osvojili smo 10 zlata, tri srebra i jednu brončanu medalju. Imali smo neplanirana dva Europska prvenstva na koja je otišlo puno izdvojenih sredstava za Svjetsko prvenstvo u Meksiku. S obzirom na to da Svjetsko prvenstvo nije održano već četiri godine, nije se znalo hoće li se održati i ove godine. Kako smo već spomenuli, samo tri mjeseca prije održavanja natjecanja izašao je raspis i poziv. Zbog toga smo imali velike financijske probleme te je bio upitan odlazak naše reprezentacije u Meksiko.

Klubovi su za svoje natjecatelje tražili donatore te smo na taj način koliko-toliko uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju. Zahvaljujem se svim klubovima čiji su nam donatori pomogli. Oni su pridonijeli ovom povijesnom rezultatu naše reprezentacije - rekla je Peranović, te dodala kako se nikada još nije dogodilo da je jedna reprezentacija osvojila toliko odličja.

Hrvatska je na prvenstvu osvojila prvo mjesto u ukupnom poretku.

Ovi rezultati još su veći ako uzmemo u obzir to da se Hrvatski parataekwondo savez pripremao u nemogućim uvjetima. Naime, već tri godine su bez struje i vode u dvorani u kojoj treniraju.

- Što se tiče parolimpijade, predstavljat će nas dva paraolimpijca. Ivan Mikulić koji je trenutno prvi na svijetu, i koji je na prošlim igrama bio drugi, te vjeruje kako ovaj put može otići do kraja. Uz njega ide i Marko Gračak, vjerujem da i on može do velikog rezultata - kazao je Škravan.

- Jako sam zadovoljna, očekivala sam velik rezultat, ali ne ovoliko velik. Uvjeti u kojima treniramo su svakakvi, ovisi od kluba do kluba. Sam savez nema uvjete za rad, nemamo struje već tri godine. Stoga ove medalje stvorene su u spartanskim uvjetima. Za otići na ovo natjecanje nismo imali sponzore, donatori su od srca donirali, njima se posebno zahvaljujem - zaključila je Peranović.

In portal priključuje se čestitkama Hrvatskoj parataekwondo reprezentaciji te im i u budućnosti želi puno uspjeha i novih medalja.

 

Borna Ferdo Vukojević