Održana svečana skupština povodom 6. obljetnice Hrvatskog parataekwondo saveza

Nakon pozdravnih govora kratkim video vremeplovom prisutnima su prikazana dostignuća u sportskom dijelu te su prezentacijom prikazane specifičnosti sporta, objašnjena je terminologija i prikazani su statistički podaci

Prizor sa skupština.

 

Svečanom sjednicom Hrvatskog parataekwondo saveza, održanoj u zagrebačkom Hotelu Antunović, 4. prosinca 2022., proslavljena je 6. obljetnica osnivanja HPTS-a.

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za osnivača i prvog direktora Hrvatskog parataekwondo saveza Vladu Požežanca te uvodnog pozdravnog govora, kojim je predsjednik Saveza Kristijan Škravan otvorio svečanu sjednicu i pozdravio uzvanike, direktorica saveza Martina Peranović održala je govor te u uvodnom dijelu istaknula kako se svečana skupština održava, ne samo kao proslava 6. obljetnice osnivanja saveza već i kao doprinos obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te u vrijeme Dočašća, kada se zajedno radujemo Božiću i najznačajnijoj poruci koju Božić nosi, poruci svjetla i mira.

Uzvanike je upoznala sa radom i djelovanjem saveza od osnutka te se osvrnula na teškoće i izazove sa kojima se HPTS susretao od svojih ranih dana do danas. Također istaknula je i značajna postignuća u sferi zaštite prava parasportaša i ostvarenih vrhunskih sportskih rezultata.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak u inspirativnom je govoru pohvalio rad, djelovanje i rezultate Hrvatskog parataekwondo saveza. Zahvalio se na osvrt direktorice saveza u kojem je opisala teškoće sa kojima se HPTS susretao od svojeg osnutka do danas, te istaknuo kako su vrata Ministarstva otvorena za podršku i pomoć u daljnjem radu i djelovanju. Osvrnuo se i na novi Zakon o sportu kojim su dodatno regulirani odnosi u sportu sa posebnim osvrtom na važne izmjene koje se odnose na parasport te terminološko i statusno izjednačavanje sporta i parasporta.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić istaknuo je sportski doprinos HPTS-a cjelokupnom hrvatskom parasportu te pohvalio rad i djelovanje saveza koji, iako djeluje tek šest godina, svojim rezultatima pripada jednom od četiri najtrofejnija parasportska saveza. Predsjednik Kovačić pohvalio je i sudjelovanje HPTS-a u projektima te istaknuo važnost izdavanja knjige Uvod u parataekwondo, autorice Martine Peranović, knjige čije će drugo prošireno izdanje svjetlo dana ugledati na engleskom i korejskom jeziku u domovini taekwondoa, Južnoj Koreji. Posebno je pohvalio i projekt razmjene u suradnji sa Taekwondo promotion foundation, čija je skupina instruktora nazočila sjednici a narednih će dana pod okriljem HPTS-a prikupljati iskustva u paratekwondou.

U ime predsjednika Europske taekwondo unije, Sakisa Pragalosa, nazočne je pozdravio Franjo Prot, član Izvršnog odbora Europske taekwondo federacije. Uz kratak osvrt na izazove sa kojima se savez susretao od svojih začetaka, pohvalio je rad Hrvatskog taekwondo saveza te istaknuo kako Europska taekwondo federacija ulaže sredstva i napore u razvoj parataekwondoa što je vidljivo posebice kroz Europska paratekwondo prvenstva te uvrštavanje parataekwondoa u Europske paraolimpijske igre.

Dario Jurišić u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pohvalio je rad saveza i napore koje je savez uložio u izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom te istaknuo nastavak podrške u borbi za prava parasportaša.

Goran Petrović, predstavnik Grada Zagreba, viši stručni savjetnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, prisutne je pozdravio te u ime gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića prenio pozdrave i čestitke na radu i uspjesima.

Marija Borovec izložila je kratku povijest suradnje s Hrvatskim paratekwondo savezom u području  rada s osobama s intelektualnim teškoćama, a iz kojeg su se rada profilirali i vrhunski parataekwondo sportaši. Posebno je istaknula entuzijazam i osobne napore trenera uključenih u rad sa osobama s intelektualnim teškoćama te se zahvalila na doprinosu.

Nakon pozdravnih govora kratkim video vremeplovom prisutnima su prikazana dostignuća u sportskom dijelu te su prezentacijom prikazane specifičnosti sporta, objašnjena je terminologija i prikazani su statistički podaci koji pokazuju rapidan rast broja članica, osvojenih međunarodnih odličja i broja registriranih parataekwondo natjecatelja.

Prikazan je film 'Leon i Edi', autora Perice Batiste, kojim je na živopisan način prikazana emotivna podloga i dinamika u životu paratekwondo natjecatelja.

Uslijed teške bolesti 13. lipnja 2019. godine svoju je posljednju životnu bitku izgubio Vlado Požežanac, suprug, otac, djed i učitelj, veliki sportaš i veliki čovjek koji je nesebično i s entuzijazmom do posljednjeg atoma snage prenosio svoje znanje i pozitivnu energiju. Vlado je bio jedan od glavnih pokretača, direktor i trener Hrvatskog para taekwondo saveza i osnivač Paraekwondo kluba URIHO. U završnom dijelu svečanosti Mladen Cetinja, veliki prijatelj saveza i pokojnog direktora Vlade Požežanca, izuzetno emotivnim obraćanjem najavio je film 'Vlado Požežanac - In memoriam'.

Nakon projekcije filma, podijeljeni su pokloni, priznanja i nagrade te je održan svečani domjenak.

 

Izvor: Hrvatski parataekwondo savez

 

Povezane vijesti