MARED JARMAN Slavna glumica razbija tabue o seksu i invaliditetu

Njezinoj kampanji rušenja tabua o seksualnosti osoba s invaliditetom priključilo se i nekoliko koleg(ic)a iz svijeta filma i televizije, no njihovi napori svejedno nisu privukli pažnju srednjestrujaških medija

Mared Jarman

 

Jeste li se ikada zapitali s kakvim izazovima se slijepa osoba može suočiti u svom seksualnom životu? Ili kako uopće upoznaju partnera? Glumica Mared Jarman pokrenula je vrlo proaktivnu kampanju kako bi razbila mitove i tabue o osobama s invaliditetom i seksu. Dosta joj je toga da se likovi s invaliditetom prikazuju kao bespolni ili fetišizirani, pa je za BBC napisala žestoku humorističnu dramu 'How This Blind Girl'.

- Ljudi ne žele razmišljati o osobama s invaliditetom kao o seksualnim bićima sa seksualnim željama, željama i potrebama - rekla je Mared, koja ima degenerativnu bolest oka.

- Stvarnost je da su osobe s invaliditetom jednako seksualne kao i bilo tko drugi.

Mared je dijagnosticirana Stargardtova bolest kada je imala deset godina i izgubila je oko 80 posto vida na desnom oku unutar tjedan dana kada je proslavila 14. rođendan. Danas je gotovo slijepa na desno oko i bolje vidi na lijevo, ali se stanje pogoršava.

Serija prati slijepu djevojku, 20-godišnju Ceri koju utjelovljuje Mared, kako se pati dok traži partnera u napetom i ponekad kaotičnom svijetu spojeva. Koliko je Mared bila uspješna u rušenju mitova o seksualnosti i invaliditetu govori činjenica da joj je za rečenu seriju, ranije ovog mjeseca, dodijeljena nagrada BAFTA.

- Invaliditet i seks uvelike su tabu tema. Baš je smiješno misliti da nemamo iste instinkte i nagon kao bilo tko drugi. Prečesto se stvaraju pogrešne predodžbe o likovima s invaliditetom.

Kad odlazim na audicije za uloge koje su 'vidne', dakle ne uključuju moj invaliditet, za veliki postotak njih predviđene su gole scene i seksualne su, djevojka koketira i zavodi, ali ne mogu se sjetiti nijedne uloge osobe s invaliditetom za koju sam se natjecala gdje postoji gola scena, scena ljubljenja, scena seksa, bilo što.

Postoji pretpostavka da 'ta osoba neće htjeti imati seks tako da se ne moramo brinuti oko toga', a onda s druge strane postoji potpuna fetišizacija osoba s invaliditetom. Oba pristupa su veliki problem jer nas ili deseksualiziraju ili nas potpuno seksualiziraju i fetišiziraju. Jednostavno ne postoji nešto između, a što predstavlja stvarnost - ogorčena je Mared.

Njezinoj kampanji rušenja tabua o seksualnosti osoba s invaliditetom priključilo se i nekoliko koleg(ic)a iz svijeta filma i televizije, no njihovi napori svejedno nisu privukli pažnju srednjestrujaških medija.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti