Da, i mi se seksamo i želimo postati majke!

PITANJE: A.K. (33) Žena sam s invaliditetom i društvo od mene očekuje odricanje od majčinstva. Nažalost, samo se rijetke žene s invaliditetom odluče biti i majke. Zanima me postoji li psihološka podrška ženama s invaliditetom koje žele postati majke?

Majka u invalidskim kolicima, ilustracija.

 

ODGOVOR: Sustavna psihosocijalna podrška ovoj osjetljivoj skupini majki ne samo da nije dostatna, već uopće ne postoji.

Neke od barijera na koje nailaze žene s invaliditetom su nedostupna edukacija o reproduktivnom zdravlju, nepostojanje edukativnih materijala o reproduktivnom zdravlju za žene s različitim vrstama invaliditeta te potpuni izostanak edukacije zdravstvenog osoblja za rad sa ženama s invaliditetom (posebice ginekologa, primalja, patronaže).

Velik problem predstavljaju i neprilagođene zdravstvene ustanove, tj. ginekološki odjeli za skrb žena s invaliditetom kao što su nepostojanje prilagođene opreme. Nepoznavanje bontona od strane zdravstvenih djelatnika za rad sa ženama s invaliditetom, nedostupna podrška tijekom poroda i dojenja te nepostojanje pomoći poput besplatne dadilje ili asistentice za pomoć oko brige za dijete još su neki od problema s kojima se žene s invaliditetom svakodnevno susreću.

Udruga Roditelji u akciji - Roda provodila je od rujna 2015. do srpnja 2016. istraživanje 'Majčinstvo i žene s invaliditetom' u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Rezultati istraživanja dostupni su u elektroničkom i u tiskanom izdanju na ovom linku.

Svako pogledajte i vježbe za trudnice s invaliditetom jer možda pronađete nešto korisno za sebe.

 

In Portal