SELMA BLAIR Slavna glumica s američkim predsjednikom o pravima osoba s invaliditetom

Pritisak prema kapitalu se nastavlja kako bismo osigurali boljitak osobama s invaliditetom. Naši zakoni i politike moraju odražavati činjenicu da naši životi osoba s invaliditetom nisu manje vrijedni, rekla je Blair

Selma Blair i Joe Biden

 

Prije nekih dvadesetak godina bila je filmska diva koja je plijenila pažnju i osvajala srca publike svojom zanosnom figurom i ljepotom netipičnom za holivudske standarde. Kao takva ostvarila je i zavidnu karijeru modela i krasila brojne naslovnice modnih časopisa.

Danas je Selma Blair dama koja je zakoračila u šesto desetljeće života, a svijet je prepoznaje uglavnom kao zaštitno lice u borbi za prava osoba s invaliditetom. Sebe naziva Monday, 'ponosnom ženom s invaliditetom'. Tako je titulira i Bijela kuća koja ju je početkom ovog tjedna pozvala da zajedno s predsjednikom Joeom Bidenom bude zvijezda proslave obljetnice Zakona o Amerikancima s invaliditetom i Zakona o rehabilitaciji.

- Iako sam imala simptome od svoje 7. godine, bio je potreban cijeli život samozastupanja da me konačno dovede do dijagnoze multiple skleroze u dobi od 46 godina, nakon što sam većinu vremena proživjela u boli i sumnji u sebe - rekla je Blair na ceremoniji u Bijeloj kući.

Uzor u borbi za dostojanstvo i punu ravnopravnost ljudi koji imaju neka tjelesna ili intelektualna ograničenja bila joj je Judy Heumann, legendarna aktivistica koja je pomogla osigurati donošenje zakona koji štiti prava osoba s invaliditetom, a čija se obljetnica slavila u Bijeloj kući. Heumann je umrla u ožujku u 75. godini, što je silno rastužilo globalnu Osi zajednicu, a za Blair je bila mentorica koja ju je naučila koliko vrijedi.

- Pritisak prema Kapitolu se nastavlja kako bismo osigurali boljitak osobama s invaliditetom. Naši zakoni i politike moraju odražavati činjenicu da naši životi osoba s invaliditetom nisu manje vrijedni - rekla je Blair.

Zakon o rehabilitaciji iz 1973. zabranjuje diskriminaciju na temelju invaliditeta u programima koje provode savezne agencije, a Zakon o Amerikancima s invaliditetom iz 1990. sprečava diskriminaciju osoba s invaliditetom u svim sferama društvenog života, od zapošljavanja preko prava na parkirna mjesta do glasovanja na izborima.

Listopad je nacionalni mjesec podizanja svijesti o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a Biden se pohvalio da su oba zakona dobila dvostranačku potporu prilikom izglasavanja u Kongresu.

- Ovi su zakoni izvor mogućnosti, značajne uključenosti, sudjelovanja, poštovanja i, najvažnije od svega, dostojanstva osoba s invaliditetom. Budite tretirani s dostojanstvom. Moramo osigurati da američki san bude za sve nas, a ne samo za neke od nas - naglasio je Biden.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti