BIJELA KUĆA U RATNIČKIM BOJAMA Bidenova administracija planira obračun s kršiteljima prava osoba s invaliditetom

Povod za sukob s kršiteljima OSI prava bila je ključna odluka Vrhovnog suda SAD-a koja je potvrdila prava osoba s invaliditetom na podršku u zajednici kad god je to moguće. No savezni su dužnosnici shvatili da ta odluka 'vozi u leru', dakle provedba stoji na mrtvoj točki, a svakodnevno se bilježe sve skandaloznija kršenja elementarnih prava osoba s invaliditetom

Joe Biden

 

UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, Zakon o Amerikanaca s invaliditetom te strategija Europske unije temeljena na ovim poveljama za Osi udruge i organizacije uglavnom se svodi na uzrečicu 'puno vike nizašto'.

Svjesni su toga i dužnosnici u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena koji su ovih dana najavili žestok obračun s kršiteljima prava osoba s invaliditetom. A takvih ima napretek, toliko da će Bidenu i njegovoj ekipi za okršaj trebati teška artiljerija i taktička lukavost bez presedana.

Povod za sukob s kršiteljima OSI prava bila je ključna odluka Vrhovnog suda SAD-a koja je potvrdila prava osoba s invaliditetom na podršku u zajednici kad god je to moguće. No savezni dužnosnici shvatili su da ta odluka 'vozi u leru', dakle provedba stoji na mrtvoj točki, a svakodnevno se bilježe sve skandaloznija kršenja elementarnih prava osoba s invaliditetom.

Ured za građanska prava pri Ministarstvu zdravstva i socijalnih usluga SAD-a priopćio je da pokreće novu nacionalnu inicijativu kako bi 'pomogao u poštivanju principa integracije i zaštitio prava osoba s invaliditetom'.

Još je godine 1999. Vrhovni sud presudio da osobe s invaliditetom, na temelju Zakona o rehabilitaciji, imaju pravo primati usluge u najintegriranijem okruženju koje odgovara njihovim potrebama. Jasno je to i laicima, taj zakon ne samo da se nije poštovao, nego je u konačnici bio i svojevrsni predmet sprdnje onih koji su ga trebali provoditi.

Stoga je Bidenova administracija odlučila sve kršitelje Zakona o Amerikancima s invaliditetom, nizom pravnih akata, lupiti tamo gdje ih najviše boli – po džepu. Plakat će od muke i škrgutati zubima od bijesa, ali uzalud. Masno će platiti za više od dva desetljeća donošenja Zakona o rehabilitaciji nakon kojeg se i dalje stotine tisuća pojedinaca nalaze na listama čekanja za pristup uslugama u zajednici.

- Prije dvadeset i četiri godine, Vrhovni sud je potvrdio da osobe s invaliditetom imaju pravo živjeti u izvaninstitucionalnim zajednicama i primati odgovarajuće usluge tamo gdje žive. Značajna presuda omogućila je milijunima osoba s invaliditetom veću neovisnost, autonomiju i mogućnosti potpunog sudjelovanja u svojim zajednicama - rekao je ministar zdravstva i društvenih usluga Xavier Becerra.

- Postignut je napredak, ali ima još puno posla za napraviti. Ova nova inicijativa stvara dodatne mogućnosti za osobe s invaliditetom da žive dostojanstveno, zarađuju plaće i proaktivno sudjeluju u svojim zajednicama.

Jedna čitateljica In Portala svojedobno nam se požalila kako je nakon dugogodišnje neizvjesnosti konačno dobila pravo na život u izvaninstitucionalnoj zajednici. Reklo bi se da je njezina priča imala sretan ishod, no ispostavilo se kako je izostala odgovarajuća skrb za koju su bila odgovorna nadležna tijela. A bez odgovarajuće skrbi takav život postane tlapnja, svede se na borbu za golo preživljavanje.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti