NAŠ IGRAČ U BIJELOJ KUĆI Joe Biden predlaže znatno veći budžet namijenjen obrazovanju osoba s invaliditetom

Prijedlog proračuna Bidenove administracije 'fercera od ambicioznosti' i pitanje je hoće li članovi Kongresa imati sluha i senzibiliteta za ključni prerogativ za ravnopravnost djece i mladih s invaliditetom, a to je kvalitetno, inkluzivno obrazovanje

Joe Biden

 

Administracija predsjednika Joea Bidena misli ozbiljno kada na prioritetnu listu svoje politike stavlja svekoliku ravnopravnost Amerikanaca s invaliditetom.

Potvrdio je to prvi stanar Bijele kuće i prijedlogom državnog proračuna za sljedeću godinu kojim je predviđeno znatno veće ulaganje u inkluzivno obrazovanje. To uključuje, uz sve ostalo, potporu za učinkovitije provođenje Zakona o obrazovanju osoba s invaliditetom te veće ulaganje u obuku nastavnog osoblja za rad s djecom i studentima s različitim oblicima intelektualnih i tjelesnih teškoća.

- Svako dijete s invaliditetom trebalo bi imati pristup visokokvalitetnoj ranoj intervenciji, uslugama posebnog obrazovanja i osoblju potrebnom za uspjeh u školi i diplomiranje na koledžu, a kasnije i razvoj poslovne karijere. CEC (The Council for Exceptional Children, Vijeće za izuzetnu djecu, op. aut.) i njegovi članovi sretni su što vide kontinuiranu potporu posebnom obrazovanju u prijedlogu proračuna predsjednika Bidena - kaže izvršni direktor CEC-a Chad Rummel.

Proračun osigurava dodatnih 2,1 milijardu dolara više od sredstava usvojenih za fiskalnu godinu 2023. iz dijela Zakona o obrazovanju osoba s invaliditetom (IDEA). Proračun također osigurava 932 milijuna dolara za bespovratna sredstva koja podupiru usluge rane intervencije za dojenčad i obitelji s invaliditetom koje imaju dokazane rezultate u poboljšanju akademskih i razvojnih ishoda, što je povećanje od gotovo 400 milijuna dolara u odnosu na ovu fiskalnu godinu. No ovu lijepu sliku nagrđuje jedna mrlja: kronični nedostatak nastavnog osoblja obučenog za rad s djecom i mladima s invaliditetom.

- Ulaganje u zapošljavanje i zadržavanje nastavnog osoblja ključno je za omogućavanje pristupa djeci i mladima s invaliditetom kvalitetnom obrazovanju i razvoju njihovih talenata, a ključnu ulogu u tom procesu imaju kvalificirani nastavnici - napominje Rummel.

Povećanje proračuna također uključuje 200 milijuna dolara za proširenje i pojednostavljenje upisa djece u riziku od razvoja invaliditeta, što bi ublažilo potrebu za opsežnijim uslugama rane intervencije u kasnijem odrastanju mališana s teškoćama.

Isto tako, očuvanje mentalnog zdravlja u školi i dalje je veliki izazov za učenike i nastavnike te ostaje glavni prioritet za CEC i njegove stručnjake.

Prijedlog proračuna Bidenove administracije 'fercera od ambicioznosti' i pitanje je hoće li članovi Kongresa imati sluha i senzibiliteta za ključni prerogativ za ravnopravnost djece i mladih s invaliditetom, a to je kvalitetno, inkluzivno obrazovanje. I u Hrvatskoj je to goruće pitanje, ali vatrogasci koji sjede u Vladi i Saboru nisu pretjerano zainteresirani uzeti šmrk u ruke i početi rješavati taj problem.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti