BIJELA KUĆA Zagovornici prozivaju Bidena zbog (ne)učinkovitosti politike prema osobama s invaliditetom

Pred administracijom predsjednika Bidena, očito, zahtjevan je i trnovit put. Baš kao i za Europsku komisiju, koja je donijela Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i koja će trajati do 2030. godine. Tko do tada preživi, znat će je li ova Strategija zaživjela i je li Bidenova administracija polučila neke konkretne rezultate kada je riječ o pravima osoba s invaliditetom

Joe Biden

 

Nikada u novijoj američkoj povijesti niti jedan predsjednik poput Joea Bidena nije stavio u fokus svoje politike prava tzv. društvenih manjima, među ostalim i prava osoba s invaliditetom.

Plan njegove administracije za jednakost osoba s invaliditetom i njihovo puno sudjelovanje u svim društvenim procesima dočekan je općom aklamacijom.

No tamošnji zagovornici prava osoba s invaliditetom ipak imaju neke zamjerke kada je riječ o pravima na tržištu rada ili, primjerice, o 'punokrvnoj' inkluziji osoba s invaliditetom u obrazovni sustav.

Proces izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom traje presporo, tvrde zagovornici OSI populacije, unatoč dobrim namjerama Bidenove administracije.

Porast zaposlenosti osoba s invaliditetom za dosadašnjeg Bidenova mandata nije zabilježen niti se može govoriti o nekom značajnom smanjenu diskriminacije u svim segmentima društvenog života. Osobe s invaliditetom - a bome ih ima više od 40 milijuna u Sjedinjenim Državama - i dalje su na marginama javnog i političkog interesa.

Stoga organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom pozivaju predsjednika Bidena da ubrza proces koji će dovesti do posvemašnjeg izjednačavanja mogućnosti OSI populacije s 'ostalim građanstvom'.

Tek da podsjetimo, Joe Biden vjeruje da se prema svima treba odnositi dostojanstveno i stvarati poštenu priliku za osobe s invaliditetom za napredovanje u izjednačavanju, punog sudjelovanja u donošenju političkih odluka, neovisnog života te ekonomske samodostatnosti.

- No, potrebno je još puno posla kako bi se osiguralo da sve osobe s invaliditetom mogu u potpunosti sudjelovati u životu naših zajednica i uživati ​​u istim vrstama izbora i mogućnostima koje mnogi Amerikanci uzimaju zdravo za gotovo. Potrebno je, dakle, osigurati potpuno uključivanje osoba s invaliditetom u razvoj politika i agresivno provjeriti poštivanje građanskih prava osoba s invaliditetom - poručuju iz Bidenove administracije.

Pred administracijom predsjednika Bidena, očito, zahtjevan je i trnovit put. Baš kao i za Europsku komisiju, koja je donijela Strategiju izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i koja će trajati do 2030. godine. Tko do tada preživi, znat će je li ova Strategija zaživjela i je li Bidenova administracija polučila neke konkretne rezultate kada je riječ o pravima osoba s invaliditetom.

 

Mladen Kristić