Google podržava projekt cestovne sigurnosti djece u kojem rade i hrvatski stručnjaci

Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila je financiranje dva milijuna dolara vrijednog projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu u čemu sudjeluju zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti

Vijetnam, ilustracija.

 

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, voditelj međunarodnog konzorcija, organizacija iRAP, ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu i podržati nadogradnje na cestama s najvećim rizikom.

Profesor s FER-a Siniša Šegvić kazao je da su važnost problema i kvaliteta prijedloga uvrstili taj prijedlog među 15 onih koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Dodao je da je projekt globalni poduhvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF).

On je dodao da su prometne nezgode vodeći uzrok smrtnosti radno sposobnog stanovništva, u kojima svake godine preko milijun osoba.

Nažalost, posebno veliki društveni problem predstavlja smrtnost najmlađih. Svaki dan oko 500 djece pogine na putu do škole. U Vijetnamu prometne nezgode uzrokuju oko 50 posto smrtnosti adolescenata, kazao je i dodao da organizacija iRAP već dugi niz godina razvija metodologiju koja omogućava identificiranje najopasnijih segmenata prometne mreže.

Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije, zaključio je Siniša Šegvić.

FER surađuje s iRAP-om od 2019. godine, a najvažniji cilj suradnje je prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videa. Na ovom istraživačkom projektu kroz svoju će doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan. Glavno istraživačko pitanje jest možemo li i u kojoj mjeri metodama računalnog vida raspoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu.

Postizanje UN-ovog cilja o povećanju sigurnosti cestovnog prometa kroz povećanje broja cesta ocijenjenih s tri zvjezdice do 2030. Godine, procijenjeno je da će se spasiti 450 tisuća života svake godine.

 

Izvor: Hina

 

Povezane vijesti