Google od sada pruža informacije o pristupačnosti za više od 40 milijuna lokacija

Informatička tvrtka poboljšava svoju uslugu koja pruža osobama s invaliditetom informaciju o pristupačnosti lokacija na Google kartama, a ova mogućnost će sada biti dostupna korisnicima širom svijeta

Google tražilica, ilustracija.

 

Iz internetskog diva su nedavno najavili da poboljšavaju funkciju koju nazivaju ‘Accessible Places’ (Pristupačna mjesta, op.a.), koja korisnicima Google karata omogućuje da provjere jesu li lokacije pristupačne za invalidska kolica i imaju li stepenice.

Google je izvorno pokrenuo Accessible Places 2020. godine u SAD-u, Australiji, Japanu i Ujedinjenoj Kraljevini, ali sada kažu da je ova vrlo korisna funkcija dostupna globalno, i uključuje detalje o više od 40 milijuna lokacija.

Za informacije o pristupačnosti lokacija, korisnici moraju uključiti odgovarajuću opciju unutar ‘postavki pristupačnosti’ za aplikaciju Google karte. Nakon što to učine, ikona invalidskih kolica prikazat će se na poslovnom profilu lokacija s pristupačnim ulazima. Ikona će biti precrtana kada je u pitanju nepristupačna lokacija.

Korisnici također mogu vidjeti ima li lokacija pristupačna mjesta za sjedenje, toalete i parking, poručili su iz Googlea.

Također ističu da su od vlasnika tvrtki i zajednice već prikupili mnogo informacija o pristupačnosti, no pojedinačni korisnici mogu, i trebaju, sami dodavati informacije o pristupačnosti lokacija.

Ovakav razvoj događaja mogao bi značiti kraj nekih specijaliziranih aplikacija o kojima smo ranije pisali, no to će ovisiti o uspješnosti Googleovih ‘Pristupačnih mjesta’ koja će, pak, ovisiti o proaktivnosti zajednice, poglavito osoba s invaliditetom. A sudeći prema ovdašnjoj proaktivnosti osoba s invaliditetom, karta ‘Pristupačnih mjesta’ bi na području Hrvatske mogla izgledati kao područje bez signala.

 

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti