STRATEGIJA IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI Google pokreće program za zapošljavanje više osoba s autizmom

Ovaj je program samo jedan primjer predanosti Google Clouda uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada i važan je korak naprijed u izgradnji reprezentativnijeg tima u poslovanju tvrtke i stvaranju društva jednakih mogućnosti

Google, ilustracija

 

Google se udružuje sa Sveučilištem Stanford u nastojanju da svoju radnu snagu učini bitno raznolikijom.

Tehnološki div nedavno je uputio priopćenje u kojem kaže da pokreće novi program čiji je cilj privući više ljudi s autizmom u svoju radnu snagu i bolje ih podržati.

S Google Cloudovim programom za podršku autizma, tvrtka je rekla da će surađivati ​​sa stručnjacima sa stanfordskog projekta neuroraznolikosti - dio tamošnje sveučilišne medicinske škole - kako bi osposobila čak 500 menadžera Google Clouda i drugih koji su sastavni dio procesa zapošljavanja kako bi bili što više učinkoviti s kandidatima koji imaju autizam.

Stanford će također pomoći stručnim kandidatima za posao s autizmom, a podrška će se nastaviti bez zadanog roka.

- Osim toga, doći će do promjena u procesu intervjua za one koji su dio programa 'Karijera za autizam' kako bi bili prilagodljiviji poslovanju - rekao je Rob Enslin, predsjednik globalnog korisničkog poslovanja za Google Cloud.

Kandidati s autizmom mogu dobiti dodatno vrijeme za intervju, ponuditi im pitanja unaprijed ili ćemoći obaviti intervju u pisanoj formi.

- Ovi uvjeti ne daju tim kandidatima nepravednu prednost - rekao je Enslin u svom blogu o novom programu.

Upravo je suprotno: uklanjaju nepoštenu politiku zapošljavanja nedostatak pa svi kandidati imaju jednaku šansu natjecati se za posao.

Enslin je naveo statističke podatke koji pokazuju da je samo 29 posto osoba s autizmom dobilo posao, što je nazvao tragičnom situacijom, a za koju je rekao da je u mnogim slučajevima rezultat nesvjesne pristranosti.

- Ova pristranost često nenamjerno marginalizira kandidate s autizmom i znači da tvrtke propuštaju vrijedne talente koji mogu pridonijeti poslovnom okruženju i obogatiti radno mjesto - rekao je Enslin.

Ovaj je program samo jedan primjer predanosti Google Clouda uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada i važan je korak naprijed u izgradnji reprezentativnijeg tima u poslovanju tvrtke i stvaranju društva jednakih mogućnosti.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti