GOOGLE Novi alati za pomoć osobama s invaliditetom

Google uvodi novu tehnologiju kojom će pojednostavniti pametne telefone za osobe s kognitivnim smetnjama i obogaćuje svoje karte kako bi se lakše znalo jesu li odredišta pristupačna

 

Tvrtka je najavila da objavljuje aplikaciju pod nazivom ‘Action Blocks’ za Android uređaje koja je osmišljena kako bi izvršavanje rutinskih zadataka na pametnom telefonu - poput pozivanja mame ili isključivanja svjetla - bilo manje zahtjevno.

Pomoću aplikacije korisnici mogu stvoriti gumb na početnom zaslonu za izvršavanje radnji koje obično zahtijevaju više koraka.

- Za osobe s kognitivnim poteškoćama ili kognitivnim problemima povezanima sa starošću može biti teško naučiti i zapamtiti svaki od ovih koraka - napisali su Ajit Narayanan iz Googleovog centralnog tima za pristupačnost i Sharlene Yuan iz Android pristupačnosti u postu o aplikaciji.

Zasebno, Google je rekao da je također pokrenuo značajku na Google kartama pod nazivom ‘Pristupačna mjesta’. Kad je uključena, korisnici će vidjeti ikonu s invalidskim kolicima koja označava ima li neko mjesto pristupačan ulaz.

Uz pojedinosti o ulazima, karte nude i informacije o tome ima li neko mjesto pristupačna sjedala, toalete ili parking. Google karte također će navesti ako je potvrđeno da tvrtka ili druga destinacija nema pristupačan ulaz, piše Disability Scoop.

- S ovom značajkom lakše je pronaći i pružiti informacije o pristupačnosti za invalidska kolica u Google kartama. To koristi svima, od onih koji koriste invalidska kolica i roditelja koji guraju dječja kolica do starijih osoba s umornim nogama i ljudi koji vuku teške predmete - napisala je Sasha Blair-Goldensohn, softverska inženjerka koja radi na Google kartama.

Trenutno, iz Googlea kažu da imaju informacije o pristupačnosti za više od 15 milijuna mjesta širom svijeta, što je brojka koja se udvostručila od 2017. godine.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti