GOOGLE Tehnološki div ulaže milijune u inkluzivni smještaj osoba s invaliditetom

Google ulaže 5,3 milijuna dolara kako bi pomogao u stvaranju inkluzivnog stambenog kompleksa za osobe koje imaju invaliditet, kao i za one koji ga nemaju

 

Iz tehnološkog giganta rekli su prošlog tjedna da će uložiti u Kelsey Ayer Station, kompleks čija je izgradnja planirana u San Joseu u Kaliforniji. Potpuno pristupačan kompleks sa 115 stambenih jedinica osmišljen je da pruži najamnine pristupačne ljudima različitih prihoda, a 25 posto domova bit će rezervirano za osobe s invaliditetom.

Početkom ove godine Google se obvezao da će stvoriti investicijski fond vrijedan 250 milijuna dolara koji će potaknuti razvoj najmanje 5.000 pristupačnih stambenih jedinica na području zaljeva San Francisco, gdje ta kompanija ima sjedište. Ulaganje u Kelsey predstavlja prvi projekt u okviru te inicijative, piše Disability Scoop.

- Ovaj kompleks u San Joseu bit će prva inkluzivna stambena zajednica takve vrste - rekla je Alexa Arena, Googleova ravnateljica za razvoj nekretnina u San Joseu.

- Google je vrlo uzbuđen što je dio Kelseyja i veselimo se što ćemo dobiti više prilika kako bismo pomogli u stvaranju i očuvanju povoljnog smještaja.

U objavi na blogu, Micaela Connery, osnivačica i izvršna direktorica Kelseyja, izjavila je da će kompleks biti mjesto gdje će pojedinci sa i bez invaliditeta ‘živjeti, igrati se i raditi zajedno’.

Smješten u neposrednoj blizini željezničke stanice te u pješačkoj udaljenosti od centra San Josea, imat će mjesto gdje će pristupačni javni prijevoz ostavljati ljude, senzorni vrt i prostor za pomoćno osoblje. Osim toga, tamo će živjeti dva člana osoblja kako bi pomogli povezati stanovnike jedne s drugima i sa zajednicom, kao i s uslugama i podrškom koja im je potrebna, kaže Connery.

Googleova investicija pomoći će u troškovima za kupnju zemljišta i radova na dizajnu, te potaknuti druge da osiguraju sredstva i donacije za projekt, ističe Connery. Također će im omogućiti da ostvare cilj doseljenja stanovnika za četiri godine, rekla je.

- Kelsey Ayer Station pokazat će što je moguće kada se ljudi, sredstva i gradovi okupe u zajedničkoj predanosti inkluziji - napisala je Connery.

- Uz pomoć kompanija poput Googlea i gradova poput San Josea, na dobrom smo putu i uvjereni smo da će njihova podrška privući i druge u nastojanju da inkluzivna zajednica postane stvarnost.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti