Britanija pokreće najveće probno testiranje krvi u svijetu na 50 tipova raka

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u ponedjeljak počinje s realizacijom najvećega probnog testiranja krvi u svijetu, čiji će se rezultati iskoristiti za otkrivanje više od 50 tipova raka prije pojave simptoma

Epruveta krvi, ilustracija.

 

Test Galleri, koji je razvila kalifornijska tvrtka Grail Inc., bit će isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kolikoj je mjeri test uspješan u sklopu nasumičnog kontrolnog ispitivanja.

Testiranje će se provesti na osobama u dobi od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma te će im se u iduće tri godine redovito jednom godišnje obavljati krvne pretrage.

Testom Galleri pruočavat će se DNK u krvi da bi se utvrdilo potječe li dio iz stanica raka. DNK iz stanica raka razlikuje se od DNK zdravih stanica.

NHS England se nada da će ovaj krvni test biti osobito koristan u prepoznavanju onih vrsta raka koje je trenutačno vrlo teško rano dijagnosticirati i liječiti, a zna se da ranije postavljanje dijagnoze raka rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlječivim vrstama raka, poput raka jajnika i gušterače, može spasiti mnoge živote.

- Moramo pažljivo proučiti rezultate testa Galleri da bismo saznali može li se na taj način znatno smanjiti broj karcinoma koji se dijagnosticiraju u kasnoj fazi - rekao je Peter Sasieni, profesor prevencije raka na londonskome King's Collegeu.

- Test bi mogao potpuno promijeniti postupak ranog otkrivanja raka. Jako smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje.

Rak pluća daleko je najčešći uzrok smrtnih ishoda od posljedica raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petine svih smrtnih slučajeva od raka.

Karcinomi pluća, crijeva, prostate i dojke odgovorni su za 45 posto smrtnih slučajeva od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, podaci su NHS-a.

 

Hina

 

Povezane vijesti