Nova studija: Istraživači razvili novi test za ranu identifikaciju autizma pomoću krvi i urina

"Naše otkriće moglo bi dovesti do ranijih dijagnoza i intervencije", kaže voditeljica studije Naila Rabbani sa Sveučilišta Warwick u Engleskoj

 

Novo istraživanje pokazuje da bi se testovi krvi i urina mogli jednog dana koristiti za dijagnosticiranje autizma, što bi, potencijalno, moglo ponuditi biomarker za identifikaciju djece u mlađoj dobi.

Kako prenosi Disability Scoop, u istraživanju objavljenom ovog tjedna u časopisu Molecular Autism, istraživači su rekli da su razvili potpuno novu vrstu testiranja kako bi otkrili štetu na proteinima u krvi koja bi mogla biti specifična za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

"Naše otkriće moglo bi dovesti do ranijih dijagnoza i intervencije", kaže voditeljica studije Naila Rabbani sa Sveučilišta Warwick u Engleskoj.

Autizam se trenutno dijagnosticira kliničkim pregledom i procjenom. Premda se poremećaj može točno prepoznati već kod djece od dvije godine, mnogima se, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dijagnosticira tek nakon 4. godine života. Liječenje se smatra tim uspješnijim što prije započne.

Istraživači su u ovom istraživanju analizirali uzorke krvi i urina kod 38 djece s autizmom i 31 zdravog djeteta u dobi od 5 do 12 godina. Pronašli su kemijske razlike između uzoraka iz dvije skupine, a zatim su upotrijebili umjetnu inteligenciju kako bi razvili algoritam za prepoznavanje djece s autizmom i bez autizma.

Oni koji stoje iza ove male studije sada žele replicirati svoje nalaze u više djece i odrediti može li test prepoznati djecu u vrlo ranoj fazi autizma.

Ovo nije jedini potencijalni test na biomarkere autizma koji je u razvoju. U 2015. godini, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji, Medicinskog fakulteta u San Diegu, prijavili su visoku stopu točnosti krvnog testa na kojem su radili kod djece mlađe od 12 mjeseci. Iste godine, još jedna studija pokazala je da slina može igrati ulogu u prepoznavanju djece s poremećajima iz autističnog spektra.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti