Naoružajte se lubenicom i pobijedite vrućinu, ali najprije saznajte sve njezine blagodati

100 grama lubenice ima 30 kalorija u kojima je 7,5 grama ugljikohidrata, 0,4 grama vlakana, 6,2 grama šećera, 0,6 grama proteina te samo 0,2 grama masti

Lubenica, ilustracija.

 

Iako se prvotno smatralo da potječe iz Južne Afrike, ipak su drevni Egipćani uživali u lubenici još u drugom tisućljeću prije nove ere, o čemu svjedoče i hijeroglifi, a njene sjemenke pronađene su u grobnici faraona Tutankamona. U Španjolsku je stigla više od 1000 godina kasnije, a do 17. stoljeća bila je rasprostranjena u cijeloj Europi.

Slatka je i smatramo je voćem, no lubenica zapravo nije voće. Ona je plod jednogodišnje biljke te se mora svake godine iznova saditi i spada u porodicu tikvi, baš kao i buče i krastavci.

100 grama lubenice ima 30 kalorija u kojima je 7,5 grama ugljikohidrata, 0,4 grama vlakana, 6,2 grama šećera, 0,6 grama proteina te samo 0,2 grama masti.

Otprilike 92 posto lubenice čini voda. Ako ne volite piti vodu, sok od lubenice ili lubenica u komadima izvrsna su alternativa za održavanje hidratacije i uživanje u okusu prirodnih šećera voća.

Istraživači koji su proučavali likopen i druge biljne spojeve u lubenici otkrili su da postoji korelacija između konzumacije likopena i manjeg rizika od raka probavnog sustava.

Uz to, pokazano je i da je kukurbitacin E, još jedan spoj prisutan u lubenici, u stanju smanjiti rizik od tumora.

Jedno istraživanje također sugerira da likopen iz lubenice pomaže u snižavanju kolesterola, krvnog tlaka i oksidacijskog oštećenja.

Druga ispitivanja provedena na pretilim ženama, ženama u postmenopauzi i finskim muškarcima, pokazala su da likopen također pomaže smanjiti ukočenost i debljinu stijenki arterija, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Odličan je izvor vitamina A, prirodni antioksidans, (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

Puna je kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B-1), vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sustavu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

Citrulin, aminokiselina iz lubenice pomaže smanjenju mišićnog umora pa se ova aminokiselina često i uvrštava u sportske napitke koji služe oporavku nakon fizičke aktivnosti.

Lubenica poboljšava i raspoloženje pa onda znate što vam je činiti. Kopajući po internetu pronašli smo mnoštvo zanimljivih recepata s lubenicom, a za oko nam je zapela 'Pizza' od lubenice s proteinellom i orašastim plodovima.

Sastojci:

  • lubenica, narezana na šnite debljine oko 1-2 cm
  • proteinella, proteinski namaz od belgijske čokolade
  • crna čokolada s malinama
  • bademi

Priprema:

Lubenicu narežete na šnite, preko stavite proteinellu i preko nje usitnjenu čokoladu i bademe. Svakim grizom uživat ćete u sočnoj lubenici, slatkoj proteinelli i hrskavim komadićima čokolade i badema. Ovo je ljetni desert koji ćete obožavati.

 

In Portal