Nin: Festival soli kao oaza ljepote, blagodati i mira

Posebnu notu ovogodišnjem Festivalu dat će jedinstveni doživljaj osvijetljene poučne staze soli

 

Solana Nin poziva na peti Festival soli, koji će se održati 4. kolovoza, s bogatim programom upoznavanja tradicijske proizvodnje u jedinoj solani na Jadranskom moru s ekološkim certifikatom, gdje su ljudska ruka, sunce, more i vjetar najvažniji faktori za proizvodnju bijelog zlata.

U program je uvršteno i gratis razgledavanje – poučna staza soli u razdobljima od 10 do 13 sati te od 17 do 22 sata, a od toga dnevna vođenja po poljima soli svaki puni sat u razdoblju od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, dok je noćna priča od 20 do 22 sata.

Posebnu notu ovogodišnjem Festivalu dat će jedinstveni doživljaj osvijetljene poučne staze soli.

U oazi ljepote, blagodati i mira svoj kutak moći će pronaći svi uzrasti, od najmlađeg do najstarijeg, a moći će saznati sve pojedinosti kako nastaje sol, namirnica u svakodnevnoj upotrebi.

Vezano za ručnu berbu soli, prijave su u Muzeju soli na dan događanja od 10 do 14 sati. Zabavno sudjelovanje u tradicijskoj berbi traži dobru volju, želju za učenjem, brzinu i okretnost, ističu iz Solane Nin.

Također su organizirane zabavne igre za djecu sa soli, u kojima se potiče razvoj senzomotorike.

"U Solani Nin tijekom ljeta sve se kreće, sve živi i vrvi od energije. Biljni i životinjski svijet doseže vrhunac, stotine ptica se neprestano kreće po solani, a račići i ribice traže hlad u bazenima morske vode. Ugodno i toplo vrijeme zatvaraju ciklus procesa nastanka soli nakon kojeg ljudska ruka započinje novi krug i daje novu vrijednost soli. Dođite i budite dio jedinstvenog tradicijskog, poučnog, a ujedno i zabavnog događanja“, pozivaju iz Solane.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti