Osvježavajuće, zdrave i fine - evo zašto što češće trebate jesti nektarine

Nektarine su odlične za zdravlje te mogu pomoći u borbi protiv raka, dijabetesa, borbi protiv toksina, pomažu u poboljšanju imuniteta i borbi protiv hipokalijemije

Nektarine, ilustracija.

 

Vjeruje se kako ovo voće pruža pomoć u borbi protiv raka, te da ima neka svojstva u borbi protiv dijabetesa, zaštiti tijela od toksina, jačanju imuniteta, jačanju zdravlja očiju, poboljšanju probave i još mnogo toga.

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9. Odličan su izvor minerala kalcija, kalija, magnezija i fosfora. Imaju visok udio prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, osobito fenolnih spojeva.

Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Nektarina je bogata bioflavonoidima. Te supstance štite kolagenska vlakna naše kože od uništavanja. Zaštita pomaže u zaustavljanju procesa starenja kože.

Uvrstite nektarine i u svoj plan mršavljenja jer unatoč činjenici da je nektarina slatko voće, to je dijetetski proizvod, jedna nektarina ima 44 kalorije. Vlakna iz nektarine također doprinose očuvanju optimalne tjelesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti.

Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa. Poseban naglasak je na folatima koji su neophodni za prevenciju razvoja defekta neuralne cijevi kao i za normalan rast i razvoj mozga, mišića, krvnih žila, kostiju i zubi djeteta.

Kalij sprečava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog tlaka, brine o balansu elektrolita te o iskorištavanju energije iz vitalnih hranjivih tvari poput masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata.

Nektarine imaju široku primjenu i u kulinarstvu. Uz malo dosjetljivosti i mašte možete ih iskoristiti na brojne načine. Sjajan su desert nakon obroka ili slatki zalogaj između obroka. U svježem obliku također su izvrsne za obogaćivanje jogurta, muslija, voćnih salata, frapea, smutija, sokova. Mnogi ih obožavaju u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima.

 

In Portal

 

Povezane vijesti